Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

En güçlü 10 ülkeden biri olmak için finansman

Türkiye 10 sene sonra 2 trilyon dolarla en büyük ilk 10 ekonomiden biri olmak zorunda. Aksi halde içinde bulunduğumuz coğrafyada huzurla yaşayamayız. 2 trilyon dolar toplam gelir 500 milyar dolar toplam ihracat ve kişi başına 25 bin dolar. 10 sene sonra en güçlü 10 ülkeden biri olmak için bu rakamları yakalamak şart...

***

Bu hedeflere ulaşılmasında ve Türkiye'nin 10 sene sonra en güçlü 10 ülkeden biri olma sürecinde en etkin rolü ise, ekonominin adeta dinamosu olan KOBİ'ler üstlenecek. Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99.8'ini oluşturan, istihdamın yüzde 78'ini, yatırımların ise yüzde 50'sini gerçekleştiren KOBİ'ler, ihracatın ise yüzde 56'sını yapıyor. Ekonomideki bu etkinliğe rağmen, krediler içindeki KOBİ payı sadece yüzde 24...
***

Bu oran, KOBİ'lerin finansmana erişimde sıkıntı yaşadığını açık biçimde ortaya koyuyor. Özkaynakları da yetersiz olan KOBİ'ler için kredi temini önümüzdeki dönemde de hayati önem taşıyan konulardan olacak. İnsan vücudu için kan ne kadar önemliyse bir ekonomi için de para yani finansman o kadar önemlidir. Vücutta kan olmadıktan sonra istediğin kadar kaslı vücudun olsun fiilen ölüsün demektir. Ekonomide de damardaki kan gibi para olmadıkça binlerce bina ve tesis çöp yığınıdır...
***

Tam da bu noktada, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında yapılan işbirliği önemli bir pencerenin açılmasını sağlayacak. Leasing, faktoring ve finansman şirketlerinden oluşan banka dışı finans sektörünü bünyesinde bulunduran FKB ile yapılan işbirliği, KOBİ'lerin finansman imkânlarını geliştirecek.
***

Banka dışı kesimin ürünlerinin de tanınması ve bunlara erişimin sağlanması ile ihracat kapasiteleri de yükselecek olan KOBİ'ler, uluslararası arenada da etkin bir rol oynayabilecek. Türkiye'nin 2015'te 144 milyar dolar civarında olan ihracatının yaklaşık 80 milyar dolarını KOBİ'ler gerçekleştirdi.
***

2018 vizyonu çerçevesinde KOBİ'lerin ihracatının 150 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor. FKB ile yapılan işbirliği finansmana erişimin sağlanması bir yandan KOBİ'leri güçlendirecek, diğer yandan da banka dışı finans kesiminin sistemdeki payını da artıracak.
***

Bu işbirliği finansa erişimin yanı sıra KOBİ'lerin finansal okuryazarlığına da önemli katkı sağlayacak. BDDK verilerine göre geçen yılın eylül sonu itibariyle bankacılık sistemi tarafından KOBİ'lere kullandırılan kredi hacmi 383 milyar lira. Bu tutar, milli gelirin yüzde 20'sini oluşturuyor.
***

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yüzde 40'ın üzerinde olduğu dikkate alındığında KOBİ'lerin finansmanında gidilecek çok uzun bir yolun olduğu görülüyor. Bunun için de banka dışı finans kesiminin de ürünlerinin daha yaygın kullanılması büyük önem taşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA