Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Türkiye-Rusya ilişkilerinde olumluya gidiş

Mehmet Barlas iki gün önce Türk- Rus ilişkilerinin normalleşmesi ve iyileştirilmesi üzerine çok isabetli bir yazı kaleme aldı. Türkiye'nin kendi üzerindeki kuşatmayı yarması gerekmektedir. Barlas'ın belirttiği gibi uçak düşürülmesi olayı sonrasında Türk-Rus ilişkilerinin kriz dönemine girmesi iki ülke için de özellikle ekonomi alanında olumsuz sonuçlarını beraberinde getirmişti. Soğuk Savaş yıllarından sonraki dönemde Ankara ile Moskova arasında başlatılan ve her alanda büyük gelişmeler gösteren işbirliğinin, bir anda sona erdirilmesi hiçbir akla sığan bir durum değildi. Tarihin ve coğrafyanın birbirleri ile dost komşular olmaya mecbur ettiği Türkiye ve Rusya arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi ve diyalog yollarının tekrar açılması, aklın ve mantığın gereğidir...

***
Barlas'ın yazdığı gibi Türk-Rus ilişkilerinin yeniden düzelmesi hususunda güzel gelişmeler oluyor. Geçen hafta Amerika'nın "Özgürlük Radyosu"na konuşan Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova "Rusya'nın Suriye'de harekât başlatmakla sadece Türkiye ile ilişkilerini bozduğu yaklaşımı doğru değil. Suriye'de müdahalemiz sayesinde taraflar masaya oturtuldu ve ateşkes ilan edilebildi. Türkiye ile kriz ise geçici" şeklindeki sözleri, buzların erimesine bir başlangıç olacak nitelikteydi.
Bu sözlere cevap Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Şöyle diyor Davutoğlu:
***
Türkiye'nin hava sahasının ihlali sonucu ortaya çıkan bir durumdur bu. O anda Rus uçağı olduğu bilinmeksizin angajman kuralları çerçevesinde pilotlarımızın kendilerine verilen vazifeyi yaptığını ifade ettik. Yani bunun Türk- Rus ilişkilerinde kalıcı ve köklü bir husumet ilişkisinin sonucu olmadığını hep ifade ettik geçici bir durumdur diye. Ama maalesef bizim bu tutumumuza rağmen çoğu zaman Rusya'dan gelen ifadeler aksine bu krizi derinleştirmeye yönelik ifadeler olmuştu. Bu ifade o anlamda olumlu değerlendirdiğimiz bir ifadedir.
Gerçekten bu krizin geçici olduğuna biz de inanıyoruz ve rasyonel düşünen bütün Türk ve Rus yetkililerin, başta liderler olarak bizlerin tarihi ve coğrafi bakımdan Türkiye ve Rusya'nın iyi ilişkiler geliştirme zorunluluğuna inandığımızı ifade etmek isterim. Çünkü bu coğrafyayı değiştiremeyiz, bu coğrafya etrafındaki mücavir alanlardaki ortak çıkarlarımızı yok sayamayız. Ümit ederim Rusya liderliği de bu konuda rasyonel makul bir çizgiye gelir ve bu krizi aşmak için gerekli adımlar karşılıklı olarak atılır.
***
Türk-Rus ilişkilerinin yeniden eski yapıcı zemine oturtulması hayati önemdedir. Türkiye- Rusya ilişkileri normalleşmek ve iyileşmek zorundadır. Türkiye kendine yönelik operasyonları bertaraf etmek mecburiyetindedir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA