Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

'Azınlık hükümetiyle seçime gidilebilir'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Çin'deki temaslarını tamamlamasının ardından Endonezya'ya geçerken uçakta sorularımızı yanıtladı. Cumhurbaşkanı, sıcak Türkiye gündemine ilişkin çarpıcı mesajlar verdi:

Şırnak'tan yine 3 şehit haberi geldi. Yorumunuz nedir?
Bu terör saldırıları PKK'nın vahşetini açıkça ortaya koyuyor. Bu saldırılar elbette karşılıksız bırakılmayacaktır. Terörü minimize etmek konusunda kararlıyız. Operasyonlar da bunun somut bir göstergesidir.

PKK ve operasyonlar konusunda dünya liderleri ne diyor?
Şu ana kadar devlet başkanları nezdinde Sayın Obama, Hollande, Putin, Suudi Kralı Selman bin Abdülazziz ile görüşmem oldu. Katar Emiri'yle Ürdün Kralı'yla görüştüm, İtalya Başbakanı Renzi aramıştı, Irak cumhurbaşkanı ile de temas ettik. Başbakanlar düzeyinde de Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı görüşmeler var. Görüşme yaptığımız ülkelerin tamamı gerek DAEŞ ve PKK da dahil olmak üzere teröre karşı verdiğimiz mücadelede bizi desteklediklerini belirtiyorlar. NATO ile attığımız adımlar var. Zaten bu konuyla ilgili olumlu bir açıklama yaptı. Olağanüstü toplantıdan müsbet bir karar çıktı. Attığımız adımlara saygı duyduklarını söylediler. Şu anda askerlerimize ve polisimize yönelik saldırılarla karşı karşıyayız. Terör örgütü ve yandaşları Suruç'taki saldırıyı dahi farklı yerlere çekme gayretinde. Cumhurbaşkanlığı makamını dahi bununla ilintilendirmeye kalkışıyorlar. Bunlarda ne haya var ne edep! Şimdi dokunulmazlığın kaldırılması ve benzeri yaklaşımlarla kendileri farklı bir oyunun içine giriyorlar. Kararı Parlamento verecektir.

Salih Müslüm, Esad'ın ordusuna katılabileceğini ilan etti, Esad de asker açığı olduğunu itiraf etti.
Buna hiç şaşırmadım. Esed eskiden Kürtlerin varlığını dahi kabul etmiyordu. Aynı şeyi Müslüman Kardeşlere de yapıyordu. O zaman Kürtlerle de Müslüman Kardeşler'le de bir silahlı çatışma yoktu. Ancak ne zaman ki iç savaş başladı Kürtleri yanına çekmek için farklı adımlar attı. Önümüzde koalisyon güçleriyle birlikte sürdüreceğimiz bir süreç var. Esed'in PYD ile birleşmesi bizim için anormal değil bunlar birbirinin dosturur. Başka dostları da var, bundan da şüpheniz olmasın. Lübnan ve İran'dan da gelenler var. Esed'in sonuna kadar arkasındayız diyen ülkeler bile var.

Çin'deki temaslarınızda Suriye konusu gündeme geldi mi?
Evet geldi. Yaklaşımlarını olumlu buldum ve kendileri de terör konusunda çok çok hassaslar. Desteklerini bundan sonraki süreçte de bekliyoruz dedik. İlk etapta hedef DAEŞ. Bu hedefi halletmeden diğer adımları atmak işi zorlaştırır. Koalisyon güçlerinde İslam dünyası da olmalı. Nitekim, Suud, Katar ve Ürdün'ün bu ittifakta olmasını istiyoruz. Bu üç ülke hazır. İngiltere ve ve Fransa'nın olmasını talep ettik. Onlar da varlar. Aslolan, neticede Suriye'de bir geçiş hükümeti yönetiminin oluşmasını sağlamaktır. Ancak Esed'in başında olduğu bir Suriye'de bu tabii ki mümkün olmaz.

Olası bir erken seçimde sandık güvenliği için yeni önlemler alınabilecek mi?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bunları değerlendirir diye düşünüyorum. Taşımalı sistem sandık güvenliği için önem arz ediyor. Türkiye bunu başarabilir. Ancak başka sorunlar da var. Operasyonlarda bini aşkın kişi gözaltına alındı. Ne var ki, iç güvenlik yasası çıkmış olmasına rağmen gözaltına alınanlar bir kapıdan girip diğer kapıdan çıkabiliyor. Bunlar da terörü ve teröristi cesaretlendiriyor. Yasama ve yürütme üzerine düşen
adımları atıyorsa yargı da üzerine düşeni yerine getirmelidir.

Azınlık hükümetine karşı mısınız?
Benim karşı olduğum kalıcı azınlık hükümetidir. Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkündür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA