Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

Konya Erdoğan’a yakın, sandığa uzak

Konya

Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mitingini izlemek için kentteydim. Bir gece önceden gittiğim Konya'da vatandaşların 31 Mart seçimleri hakkındaki görüşlerini dinledim.
Tahmin edeceğiniz üzere AK Parti'nin "kalesi" konumundaki Konya'da 31 Mart seçimlerinde de sürpriz beklenmiyor.
Daha önce iki dönem Selçuklu Belediyesi Başkanlığı yapan Uğur İbrahim Altay'ın Büyükşehir Belediyesi'ni büyük farkla alması bekleniyor.
Seçmen kentte belediyecilik faaliyetlerinden memnun.
Sokaklar pırıl pırıl. Düz bir alana kurulan Konya'nın trafik ve imar problemi yok. Bu yıl ihaleye çıkılması beklenen metro projesinin gerçeklemesiyle birlikte mevcut sıkıntıların da aşılacağı düşünülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Başkan adayı Altay'la ilişkisi de AK Parti'nin en önemli avantajlarından.
Konya'da AK Partili adayın rakibi ise Saadet Partili Hasan Hüseyin Uyar.
Ancak Necmettin Erbakan döneminde Refah Partisi'ni ihya eden Konyalı seçmen, SP'nin CHP ve HDP ile ittifakına çok tepkili. Dolayısıyla Uyar'ın sembolik bir oy alacağı tahmin ediliyor.

***
Ancak bu "satın alınmış" sonuç Konyalı seçmende bir rehavete neden olabilir!
Zira geçtiğimiz 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 74.2 alırken, AK Parti'nin oyu yüzde 59.4'te kalmıştı. Aradaki 15 puanlık fark milletvekili tercihlerinden kaynaklanıyordu.
31 Mart seçimlerinde de benzer dinamikler işlerse, seçmenin yereldeki kimi isimlere yönelik itirazları sandıkta kısmen etkili olabilir. Bu da kuşkusuz seçmenin sandığa gitme motivasyonunu olumsuz yönde etkileyebilir.
***
Elbette seçimler Konya merkezle sınırlı değil. Kentin ilçelerinde Millet İttifakı'nın fiili bileşenlerinden olan HDP Saadet Partili ve CHP'li seçmenin oylarıyla yarışa yükleniyor. Örneğin "Mehmet" isimli üç adayın yarıştığı Konya'nın Cihanbeyli İlçesinde HDP bir sürpriz yapabilir.
Kulu ilçesinde de Millet İttifakı blok halinde CHP'li adayın arkasında.
Ancak daha sandıkların kurulmasına sekiz gün var. Hepimiz biliyoruz ki bu Türkiye konjonktüründe uzun bir süre. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Kılıçarslan şehir meydanında yaptığı coşkulu mitingin ardından bir dinamizm sağlandığını da söylemek mümkün.
Her dönem sağduyusuyla nam yapmış Konyalı seçmen, Erdoğan'a teveccühünü sandığa yansıtırsa AK Parti tarihi bir rekor kırabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA