Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

Uzaklarda arama

Terör koronavirüs falan tanımıyor.
PKK geçenlerde Diyarbakır'da odun toplamaya giden köylüleri katletmişti. Örgütün Suriye kolu YPG de geçtiğimiz hafta Afrin'de 44 sivili öldürdü.
PKK son olarak cumartesi gecesi Bitlis'te iki askeri şehit etti.
Gelişmelerle ilgili sol çevrelerdeki tartışmalara bir göz attım. Aynı tas aynı hamam.
Hala, her terör saldırısında olduğu gibi "PKK şiddeti HDP'nin elini kolunu bağlıyor" analizleri yapılıyor.
Ne ala iş değil mi?
HDP, silahlı kanadı olan PKK'nın silahla oluşturduğu politik iklimin meyvelerini yiyecek. Kemik tabanını Kandil'in ideolojik düzleminde konsolide edecek. Oy devşirecek. Hatta seçimlerdeki rakiplerini sindirmek için PKK'nın bölgeyi terörize etmesinden faydalanacak...
Ve kendine aydınım, barışı savunuyorum diyenler, üstelik de "hakkaniyet" adına çıkıp "PKK şiddetinin HDP'ye rağmen olduğu" masalı anlatacaklar...
Hadi oradan...

***

HDP eğer söyledikleri gibi PKK şiddetinden rahatsızsa yapacakları belli. Hatta işi zorlaştırmayalım, yapmayacakları bile belli:
Mesela silahlı teröristleri kontrol noktalarından milletvekili plakalı araçlarıyla geçirmeyerek işe başlayabilirler... Belediyelerin üzerinde "resmi hizmete mahsustur" yazan kepçelerinin, mayın kuyusu kazmalarına engel olabilirler. Parti bürolarını Kandil'in askerlik şubesi gibi işletmeye son verebilirler...
Bir siyasi parti için çok da uç beklentiler olmasa gerek.
Ama sağ kulağını sol eliyle göstermeyi akademiklik sayan entelektüellerimiz bu basit talepleri dillendiremezler.
Bu yüzden de kime seslendikleri belli olmayan eleştiriler kaleme alırlar...

***

Eğer derdiniz sivil demokratik siyasetse ve PKK şiddetinin HDP'yi sıkıştırdığını düşünüyorsanız çıkar açık açık muhatabını belirterek çağrı yaparsınız.
Silahlı mücadelenin çağ dışı bir siyaset aracı olduğunu, yasal bir partinin de terör gruplarıyla senkronize siyaset yürütemeyeceğini ilan edersiniz.
Öyle ya, PKK şiddet eylemlerine ara verse HDP özgürleşecek mi?
Kürt siyasetinde PKK'nın hamilinde rakipsiz takılan HDP ve türevlerinin şiddetle aralarına bir türlü mesafe koymamalarının nedenini başka yerde aramaya ne gerek var.
Böyle aydına, liberale, solcuya böyle parti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA