Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Devlet değişmeli memur dönüşmeli

İşte, "çağdaş devlet anlayışı" budur. Odasına kapanıp kalmaz. Masa başına takılmaz. Verdiği karara âşık olmaz. Memurunu itip kakmaz, her birini önemser, yaptığı işin değerini verir. Çok daha önemlisi, "örgütlü topluma"burun kıvırmaz. Muhatap alır. Sabırla dinler. Yapılması gerekeni görür. Çözüm üretir...
Türk kamu yönetiminin en güzide kurumlarının başında gelen Maliye Bakanlığı düne kadar hem kendi personeline hem de memurları bir araya getiren çatı örgütlerine şaşı bakardı. Durup dururken sorun çıkardıkları hissine kapılır, kapıları açmaz, sesleri duymazdı. Oysa bugün... Küçük de olsa adımlar atılıyor. Bundan 15 sene önce akla bile gelmeyecek görüşmeler gerçekleşiyor. Bakan, müsteşar, genel müdür... Mesai arkadaşlarına kulak veriyor.

***

Bir süredir bu köşeden Maliye'nin bünyesel sıkıntılarına değiniyorum. 20 yılı aşkın süredir yakından izlediğim bürokrasinin nabzını tutuyorum. Sessiz yığınların sesi olmaya çalışıyorum. Doğrusu, "şimdilik söz aşamasında" kalsa da olumlu gelişmeleri görünce, gelecek on yıllar için umutlanıyorum. Düşünsenize... Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Müsteşar Naci Ağbal ve Bütçe Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu masanın bir yanında oturuyor. Yanlarında, "Muhasebe Denetmenleri, Muhasebat Kontrolörleri, Milli Emlak Denetmenleri, Milli Emlak Kontrolörleri, Gelir Uzmanları, Saymanlar, Milli Emlak Uzmanları, Muhasebe Uzmanları, Vergi Dairesi Müdürleri ve Mali Hizmetler Uzmanlarını" temsil eden dernek başkanları oturuyor.
***

Devlet... "Gelenektir. Kuraldır. Ritüeldir. Statüdür." Bu taşıyıcı ayaklar zayıfladı mı, devlet de zayıflar. Var olan zayıflıklar ise iyice dışa vurur. İşte o zaman, memuriyet kalıpları içinde adaletsizliğe katlanan binlerce kamu görevlisi motivasyonunu ve kurumsal aidiyetini yitirir. Yılların birikimi ile oluşmuş iş yapma biçimleri kolay onarılamaz biçimde bozulur. Nitekim Maliye Bakanlığı'nda Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yapılan düzenlemelerin bazıları, sadece moral bozmakla kalmadı, vicdanları da kanattı. Aynı şekilde "eşit işe eşit ücret"iddiasıyla hazırlanan çok sayıda KHK de denge tesis edeceğim derken farklı bakanlıklarda ve farklı unva nlarda"dengesizlikleri"beraberinde getirdi.
***

Şimdi durup düşünme zamanı. Onlarca KHK, bir gecede yayımlandı. Ama umulmadık aksaklıklar da yarattı. Bunların, ikincil mevzuatla düzeltilebilecek olanları hemen ele alınmalı. Maliye'den bunun öncü sinyalleri alınıyor. En azından yönetmelikle yapılabilecek düzeltmelerin yapılması, yapısal müdahale gerektirenler için bir çerçeve yasa tasarısı hayırlı olacak. Zira "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesine sahip çıkan bir siyasi iktidarın, insanlara hizmet eden "memurunu da yaşatması" beklenir. Bu bazen maaştır, bazen kadro.
***

Tabii şu hususu da kayda geçirmek zorundayız. "Klasik memur zihniyetinin" kırılması, "vatandaş odaklı"dönüşüm geçirmesi de kaçınılmaz. "Memnuniyetsizliğini vatandaşa fatura eden, işi ağırdan alan, beş karış suratla karşılayan, evraka boğan, yokuşa süren memur anlayışı" artık tasfiye sürecine giriyor. Yılda birkaç kez meslek içi eğitimden geçen, performansı denetlenen, hesap verebilen memur takımı geliyor. Ve onlar devletten "bekledikleri"kadar, halkın "beklentilerini"karşılama oranıyla daterazide tartılacağını biliyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA