Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Referandum formülü

Yeni anayasa sürecinde kritik kavşağa girdik. Siyasetteki yüksek tansiyona rağmen umudumuzu korumamızı sağlayan nedenlerimiz yok değil.
Allah'ı var, TBMM Başkanı Cemil Çiçek sivil anayasa temposunu hiç kaybetmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan da anayasa iradesini hep canlı tuttu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, masadan kalkan taraf olmayacaklarını söyledi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, Türk kimliğine dayalı hassasiyet alanlarını hatırlattıktan sonra kategorik karşı duruş sergilemedi.
BDP yöneticileri, Kürt sorununun çözümünü anayasaya endekslese de samimi katkı vermedikçe kaybeden tarafta kalacaklarını gördü. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki üyeler de iç çalışmalarını siyasi malzeme yapmamayı başardı.

***
Peki bundan sonrası için umudumuzu koruyabilir miyiz? Olgunlaşmakta olan formüller, "Neden olmasın?" dememizi sağlayacak gibi.
Kolaydan zora doğru gidilirken, kısa ve öz bir metin kaleme alınırken, mutabakat tesis edilen maddeler not edilirken zaten geri dönülemez bir aşamaya varılabilir.
Kritik maddeler için Başkan Çiçek'in dillendirdiği reçetelerden biri çare olabilir.
Örneğin, siyasi pozisyonlardan kaynaklanan tanım ve algı farklılıkları karşısında "alternatif maddeler" yazılabilir. Ve kamuoyuna devlet mimarisini şekillendirmek, özgürlük alanlarını genişletmek adına birden fazla seçenek sunulabilir. Vatandaşın tercihi, "uzun ömürlü toplum sözleşmesine" dönüşebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA