Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

İki farklı örgüte ilişkin bulgu var

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Arkadaşlar iki iz üzerinde yürüyor. Olay, iki farklı örgüte ilişkin bulgular içeriyor. Örgütler arası işbirliği var mı onu çıkarmaya çalışıyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki canlı bomba eyleminin iç hedefinin AK Parti'nin tek başına iktidarını engellemek olduğunu söyledi. Gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Davutoğlu, terör eyleminde iki ayrı örgütün izinin sürüldüğünü açıkladı. Davutoğlu, şu mesajları verdi:
* SEÇİM AYARLI BOMBA: 19 gün sonra seçime gidiyoruz. Bu seçimin hangi sonuçlar doğuracağı önem taşıyor. Zamanlaması da manidar. Birileri tek başına iktidar ve uzun dönemli istikrar kurulmasını engellemeye çalışıyor.
* KAOS SENARYOSU BOZULDU: Birileri bu olay üzerinden kaos senaryosu yazdı. Bütün topluma teşekkür ediyorum. Aileler, vakur şekilde cenazelerini defnettiler. Bu acıdan kaos üretmek isteyenlere fırsat verilmedi. Mezhebi, etnik çatışma riski çıksaydı, tren garını unutturacak sonuçlar çıkabilirdi. Bu oyuna gelinmedi.
* İKİ ÖRGÜT: Arkadaşlar iki iz üzerinde yürüyor. İkinci saldırganın irtibatları konusunda araştırmalar sürüyor. Olay, iki farklı örgüte ilişkin bulgular içeriyor. Örgütler arası işbirliği var mı onu çıkarmaya çalışıyoruz.
* ÇANTA VE YELEKLE BOMBA: İki bombacının olay yerine nasıl geldiği belirlendi. Biri çantayla, diğeri yelekle. Eylemin nasıl yapıldığına dair bilgilere ceset parçalarından ulaşıldı.
* FAİLİ MEÇHUL KALMAYACAK: Faili meçhul bırakmayacağız bunu. Kim bu katliamı yaptıysa tespit edilecek, bağlantıları çıkarılacak. Karşılık anlamında gereği yapılacak.
* SALDIRI TÜRKİYE'YE: Bu vatandaşlarımızın hangi görüşe sahip oldukları, hangi partiye oy verip vermedikleri gündem konusu bile olamaz. Bu saldırı, Türkiye'ye, halkın bütününe, demokrasiye yöneliktir.
* ETNİK-MEZHEBİ FAY HATTI: 33 ile cenaze gitti. Türkiye'nin her bölgesine etki eden bir saldırı. Suruç'la benzerlik bağlamında mezhep ve etnik fay hatlarıyla ilgili sonuçlar doğurabilecek bir saldırı.
* KAN ÜZERİNDEN PROVOKASYON: Provokasyon teşebbüsleri de oldu. Örnek olarak kan verme çağrısını gösterebiliriz. Oğlum, kızım geldi. "Kan lazımmış, gidip versek" dedi. Orada fark ettim. Sağlık Bakanı'nı aradım. O esnada Ankara'da 3 bin ünite kan hastanelere intikal etti. 0 Rh (-) grubu kanlar toplandı ve her yaralıya kan grubu sorulmadan verilebildi.
* 10 POLİS LİNÇTEN KURTULDU: Olayı teröristle halk arasında bir unsur olmaktan çıkarıp halk ile polis arasında bir tepkiye dönüştürmeye çalışanlar da vardı. 10'a yakın polis linçten kurtuldu. İlk andaki psikolojik durum soğukkanlılıkla yönetildi.
* DEMİRTAŞ PROVOKE ETTİ: 4 lider aynı masada buluşalım istedim. Ama Demirtaş'ın ifadeleri bunu imkansız kıldı. "Bu cinayeti devlet işlemiştir" diyerek toplumu provokove etti. Sanki o bombayı koyanlar bizlermişiz gibi hava oluşturarak halkı 6-8 Ekim olaylarına benzer bir tabloya yöneltmek istedi.
* HÜRRİYET'E SERT TEPKİ: Bugün bir gazete (Hürriyet) diyor ki "Rakamlar çelişkili." Rakamları veren Başbakanlık. Sen o rakamlara itibar etmeyip provokasyon yapan siyasi partinin liderine itibar edersen rakamlar çelişkili olur. 97 rakamı telaffuz edildi. Ağır yaralıların tüm çabalara rağmen hayatını kaybetmesi ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Burada çelişki falan yok.
* OLAYIN DIŞ YÖNÜ: Krizin çözülememesi nedeni ile Suriye çok riskli hale geldi. Rusya'nın müdahalesinden sonra bu saldırının olması bizim için değerlendirilmesi gereken bir durum. Suriye'deki risk nedeni ile ek güvenlik önlemleri alıyoruz. Sınıra fiziki bariyerler kuruyoruz.
* SALDIRININ İÇ YÖNÜ: 2003-2011 yılları arasında Türkiye bölgede yükselen bir güç, bir başarı hikayesi. Bundan rahatsız olan çevreler oldu. Türkiye'nin etkisini ve gücünü kırmak istiyorlar. Hepimiz için hedef 1 Kasım'da sandığın korunmasıdır.

PKK-PYD'YE ABD FÜZESİ
"PKK ve PYD'ye herhangi bir silah ve mühimmat yardımı yapılırsa Kuzey Irak'ta aldığımız tedbir neyse Suriye'ye yönelik de alırız. PYD ve PKK'yı ayırt etmek 5-6 ay öncesinde belki bir anlam taşıyabilirdi ama PKK, Türkiye'ye saldırdıktan sonra bu ayrımın anlamı kalmadı. Bu silahlar Türkiye'ye sokulup askerimize polisimize zarar verir mahiyette olamaz. Bunu hem ABD'ye hem Rusya'ya ilettik."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA