Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Paralel Yapı'ya küresel operasyon

Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ile mücadelede yeni bir dönem açılıyor. Mücadelenin;
Başlangıç aşamasını, PDY gerçeği ile yüzleşme, risk ve tehlikenin büyüklüğünü topluma anlatma, kritik uçlara ön operasyon olarak tanımlamak mümkün.
Gelişme aşamasını, kamuda PDY uzantılarının tespiti ve etkisizleştirilmesi süreci olarak değerlendirmek gerek. Ki Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu bu fonksiyonu yerine getirecek.
Final aşaması ise son 1.5 yılda sadece ana noktalarına dokunulan finansal damarlara çok yönlü neşter atılması olarak görülebilir.

***

PDY ile bağlantılı olan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde "legal görünümlü illegal yapı" nitelemesi yapıldıktan sonra dahi organik ilişkisini sürdüren kişi, kuruluş ve şirketler tek tek belirleniyor. Bugün itibariyle "kapsamlı şema çıkarıldığı" söylenebilir. Ama bir o kadar önemli konu, PDY'nin "uluslararası para ağı!" Sistemin genellikle bankacılık üzerinden işletilmediği, çoğu kez nakit çalıştığı, kuryeler kullanıldığı, çek ve senetlerin ciro edilmesi ile kapalı devre finansal yönetim gerçekleştirildiği artık biliniyor. Şimdi, himmet organizatörleri, para transferine aracılık yapanlar, çek ve senet toplayarak arkasını imzalayıp ödeme zinciri oluşturanlar deşifre ediliyor.
***

Öylesine ilginç olaylar anlatılıyor ki... Örneğin, Obama'nın ABD Başkanı seçildikten sonra Kenya'daki uzak akrabalarına PDY elemanlarının ulaştığı, iş imkânı sağladığı, çocukları okullara kaydettiği, nakdi yardımda bulunduğu gibi...
Veya... ABD'deki seçim kampanyasına Gürcistan'dan, Moldova'dan bağışlar yapıldığı, sanki üçüncü ülke desteği gibi sağlanan kaynakların aslında PDY'nin dış ayağındaki görevli isimler sayesinde kurgulandığı gibi...

Hatta... PDY'nin, küçük- orta ölçekli ülkelerde ulaşmayı başardığı devlet ve hükümet başkanlarına seçimler sırasında para teklif ettiği ve bunları şantaj amacıyla yedeklediği gibi...
***

Meselenin hassas bir diğer boyutu ise global çapta finansal diplomasi yürütülerek, uluslararası düzeyde mal varlıklarının dondurulması. Terörün finansmanı ile ilgili küresel işbirliklerinin yanı sıra, uluslararası hukuktan kaynaklanan zorunlulukların da ülke bazında hatırlatılması.
Yani... Herhangi bir ülke, terörün finansmanı gerekçesi ile bir kişi veya kuruluşun Türkiye'deki mal varlığının dondurulmasını talep ediyorsa, eşzamanlı olarak o ülkedeki PDY unsurlarına ait ekonomik değerlerin de müsadere edilmesi... Bir başka anlatımla, PDY'nin 140'ı aşkın ülkedeki malvarlıklarının dondurulması için harekete geçilmesi. Bilhassa ABD'de, FBI'ın PDY okullarına yönelik incelemesinin ilerlemesi, Türkiye'den istenen yardıma karşı, eşgüdüm içinde adım atılması.
Halen Bakanlar Kurulu'nda, değişik ülkelerden ulaşan terör bağlantılı mal varlığı dondurma istekleri duruyor. Ve Ankara, atılacak imza karşılığında o ülkelerden de PDY için mali önlem almasını bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA