Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Cildin her yaşta sorunu var

Kaç yaşında olursanız olun, cildinizin her yaşta karşılaşabileceği sorunlar var. Özellikle sivilce ve lekelenmeler, kadınların hemen hemen her dönem yaşadığı ortak sorunların başında geliyor

Cilt en büyük organımızdır. Toplam vücut ağırlığımızın yüzde 16'sını oluşturur. Tüy, yağ, ter bezeleri, sinirler ve kan damarlarını içinde barındıran komplike bir organdır. Her geçen yıl ciltte içsel ve dışsal faktörlere bağlı değişimler meydana gelir. İşte her yaşın karşılaşabileceği ortak cilt sorunları:
Zor geçen gençlik yılları:
Cilt gergindir ve kırışıklıklar henüz belirmemiştir ama sivilce bu yaşlarda yaygın bir cilt sorunudur. Sivilceler genelde ergenlik döneminde hormonal dalgalanmalar sonucu ortaya çıkar. Ergenlik dönemi sona erdiğinde sivilceler azalır veya tamamen yok olur.

20'li yaşlar:
20'li yaşların başında cilt oldukça iyi durumda ve gençtir. Fakat zamanla ciltte bulunan kolajen ve elastinde azalma meydana gelmesiyle birlikte cilt yetişkinlik dönemine ulaştığının belirtilerini göstermeye başlar. Özellikle göz çevresinde kaz ayağı dediğimiz kırışıklıklar belirmeye başlar. 20'li yaşlardaki çoğu kişi eşit bir cilt tonuna sahiptir ama doğum kontrol hapı kullanıldığı zaman ya da hamilelik durumunda cildin bazı yerlerinde lekeler meydana gelebilir. Birçok kadının hormon seviyeleri 20'li yaşlarda düşmeye başlar ve adet döngüsündeki dengesizlikler cilt semptomlarını tetikleyerek sivilce ve aşırı yağ üretimine ya da tam tersi cilt kuruluğuna ve solgun bir cilde yol açabilir. Ayrıca hormon seviyelerindeki azalma yaşın ilerlemesiyle birlikte cildin incelmesine de neden olur. 20'li yaşlardan itibaren her sene cilde sıkılığını veren kolajenimizin yüzde 1'ini kaybederiz.

30 yaş ve üstü:
Hormonal seviyelerin düşmesini, cildin doğal olarak elastikiyetini kaybetmesi izler. Cilt daha fazla incelir, ölü hücreler yüzeyde birikmeye başlar ve cilt tonu eşitsizlikleri meydana gelir. Bu yaşlarda bazen sivilce de gözlemlenir fakat sivilceler çok daha derinde çıkar ve uzun süre ciltte kalırlar. Menopoz başlangıcı 45 ve 55 yaş arasında başlasa da bazı kadınlar 30'lu yaşların başlangıcında menopoza bağlı uykusuzluk, kilo artışı, duygusal durumda değişkenlik (ani öfkelenme, alınganlık gibi), geçici hafıza kaybı, sıcak basma, saçlarda kırılma ve kuru bir cilt gibi problemlerle karşılaşabilirler. Adet düzensizliği, bazı bölgelerde aşırı tüylenme (çene gibi) ve sivilcelerin çıkması; polikistik over sendromunu işaret edebilir.

SİVİLCE VE LEKELERE YOL AÇABİLİR
Vitamin ve mineral yönünden zayıf gıdalarla beslenenler, sigara içenler ve çocuk sahibi olmamış kadınlar, menopoza olması gereken yaştan önce girerler. Ayrıca sürekli yatışmayan stres de hormonal yaşlanma sürecini hızlandırır. Stres hormonunun aşırı salgılanması, böbrek üstü bezlerin yorgun düşmesine neden olabilecek semptomları beraberinde getirebilir. Bu da lif dokusu iltihabı, hipotiroidi, eklem iltihabı ve erken menopoz gibi durumların tetikleyicisi olabilir ve sivilce, saç dökülmesi, depresyon, kilo artışı, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve uykusuzluk gibi yan etkilere yol açabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA