Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Yazı aknesiz geçirebilirsiniz

Aknenin sebebi sadece yağ değildir. Yetişkinlerde de özellikle menopoz döneminde akne oluşabilir. Güçlü bir soyucu veya kurutucu ile aknelerden kurtulabilirsiniz

Gözeneklerinizin içerisindeki şeffaf yağ birikimlerini fark etmiş olabilirsiniz. Neredeyse herkes bunları burun kenarlarında görebilir. Sıkışmış sebum (yağ bezelerinin salgıladığı sıvı), havayla temas ettiğinde siyah bir renk alır. Siyah noktalar yani comedoneler ve beyaz noktalar, burun kenarları ve çene ortası gibi daha çok yağ bezinin olduğu alanlarda yüzeye çıkar. Bu tür sivilcelenmeler her zaman olabilir ancak kadınlarda özellikle adet dönemi başlamadan önce yaygındır. Çünkü bu zamanda östrojen seviyesi düşer ve dolaşımda daha çok erkeklik hormonu ya da androjen bulunur. İşte bu yağ, ölü cilt hücreleri ile birleşerek bakteri ile tanıştığında, kırmızı ve enflamasyonlu sivilceler meydana gelir. Bunlara akne adı verilir. Duyduklarınızın aksine yağ ve sebum tek başlarına akneye sebep olmaz. Ayrıca akne, sadece gençlik döneminde yaşanan bir problem değildir.

YETİŞKİNLERDE SİVİLCE OLUR

Gençlik yıllarında sivilce problemi yaşamamış yetişkinler de hayatlarının sonraki yıllarında sivilce çıkarabilir. Stres altında olduğunuzda vücudunuz daha çok adrenalin yani epinefrin salgılar. Bu hormonları üreten bezler aynı zamanda ciltteki yağ bezelerinin daha çok sebum üretmesine yol açar. Menopoza giren kadınlarda sıklıkla akne çıkması, düşen östrojen seviyesinden dolayı ortaya çıkan hormonal dengesizlikten kaynaklanır. Vücutta kadınlık hormonundan çok erkeklik hormonu dolaşır ve androjen, yağ bezi aktivitelerini tetikler. Sebum tek başına akneye sebep olmaz ve yağ üretimini modifiye etmekle akne tedavi edilmez. Bu yüzden cilt tipinize uygun bir bakım uygulamanızı ve bu bakım reçetesine akne sorununa çözüm bulacak ürünler eklemenizi öneririm. Bu, akneye sebep olan bakterileri yok edecek bir antibakteriyel, gözenekte ya da tüy kökünde birikmiş ölü hücreleri atmaya yardımcı güçlü bir soyucu veya aşırı sebumu yok edecek kurutucu bir malzeme olabilir. Her kürün bir parçası olan enflamasyonla savaşmak, sivilcelere yatkın kişiler için özellikle önem taşır.

CİLDİNİZİ TEMİZ TUTUN
Yazı aknesiz geçirmek için:

Yağlı yiyeceklerden uzak durun.
Yüzünüzü cilt tipinize uygun temizleyici ile günde iki kez temizleyin.
Haftada iki kez cilt maskesi uygulayın.
Cildinize uygun nemlendiriciyi araştırın ve uygulayın.
Güneş kremini cilt tipinize uygun seçin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA