Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Tonik kullanmanın tüyoları

Cildinizi temizlerken eğer tonik kullanmak istiyorsanız; önceliğiniz tahriş etmeyen, kurutmayan ve rahatlatıcı bir ürün seçmek olmalı

Tonikler genelde cildin pH düzeyini ya da asit dengesini düzenlemekte kullanılır. Cildin kendine en çok faydayı sağlayabildiği pH düzeyi 4.5 ile 5.5 arasıdır ve çoğu temizleyicinin alkalin pH değeri 8 civarındadır. (Normal pH 7'dir.) pH değeri 3 ila 7 arasında değişen bir tonik ile cildiniz asit pH'a dönecek ve rahatlayacaktır.

TONİK SPREYLER NEM VERİR
Gerçek şudur ki cilt, kendi pH düzeyini 5 civarlarında tutar. Bir tonik bunu saniyeler süresince başarabilir ancak cilt sağlığı için birkaç dakikalık başarılar, başarı sayılmaz. Cilt, bazı durumlarda onarıcı etkili ürünleri aktif hale getirebilmek için neme ihtiyaç duyar ve bazı insanlar da su yerine tonik spreyleri tercih eder.

KURUTMAMASI ÖNEMLİ
Öncelikli olarak tahriş etmeyen ve kurutmayan alkol türlerini tercih edin. (Tüm alkol türleri kurutmaz. hatta bazılarının nemlendirme özelliği dahi vardır. Bu sebeple yine cildinize kulak verin.)

ESANSSIZ OLANI SEÇİN
Hassas bir cildiniz varsa esanssız tonikleri tercih edin. Genelde esans kullanılan tonikler reaksiyonlara neden olduğundan, sadece doğal yağlar kullanılarak parfüm etkisi yaratılmış ürünler hassas ciltli kişiler için uygun olacaktır. Diğer önerim ise; temizleyicilerde olduğu gibi, tonik de cildin bariyer fonksiyonunu desteklemek için bir fırsat olarak kullanılmalıdır.

TAHRİŞ AZALIR
Bazı toniklerde nane, Chamomile ve turunç gibi cilt yumuşatıcı bitkiler kullanılır. Tahrişin azaltılmasını sağlayacak herhangi bir içerik, serbest radikallerin ortaya çıkardığı yaşlanma etkisini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı tonikler sodyum PCA veya nemlendirmeyi artıran amino asitler gibi nemlendirici maddeler de içerir. Ve tabii ki C ve E vitamini gibi antioksidanlar, serbest radikallerin savunmasız bırakılmasına yardımcı olur.

YAĞLI CİLTLER DAHA DİKKATLİ OLMALI!
Yağlı cilde sahip bir kişi kurutucu bir alkol tipi ile cildini kurutmayı amaçlayarak tonik kullanıyorsa, kullanım sıklığı konusunda dikkatli olmalıdır. Bu tür bir toniği günde iki kereden fazla kullanmamalarını öneririm. Bu önlemin sebebi, yüzeydeki yağların yok edilmesi işleminin ayrıca cildi nemli tutmaya yarayan nem tutucu lipitlerin de atılmasına neden olmasıdır. Sodyum PCA gibi nem faktörlü bir tonik kullanımı bu etkiyi ortadan kaldırır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA