Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Şehirde yaşayanların cildine C vitamini takviyesi şart

Hava kirliliği, çevresel toksinler ve stres... Şehirde yaşıyorsanız, cildinizi bu etkilerden korumak için her gün C vitaminli ürünler kullanmalısınız

Cildiniz her zaman istediğiniz gibi görünmeyebilir ve çevresel ya da hormonal faktörler sebebiyle cildinizin yapısı bozulabilir. Cildinizde ara sıra az miktarda sivilcelenme ya da orta derece hiper-pigmentasyon oluşması çok tuhaf bir durum değil.
Çoğumuzun cildi hava kirliliğinden olumsuz etkilenebilir ya da bazı uygulamalarda aşırıya kaçılması cildimizi yıpratabilir. Bunun gibi durumlarda, cildimizi tedavi etmek günlük rutinimizin bir parçası olmalı. Cildimizde oluşan problemleri ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyduğunuzda tavsiyelerimden faydalanabilirsiniz. Bazı durumlarda önceliklerinizi yeniden belirlemeniz, hatta belli bir cilt problemiyle başa çıkmak için tüm bakım programınızı değiştirmeniz gerekebilir. Daha sonra problem kontrol altına alındığında, cildinize göre belirlenmiş kırışıklıklarla savaş programına geri dönebilirsiniz.

DAHA EŞİT BİR CİLT TONU
Cilt tipinize göre oluşturulan tedavi/ onarım programının yanı sıra size sunduğum tavsiyelerden yararlanabilirsiniz. Ya da bir gün cilt tipiniz için seçilmiş programı, ertesi gün özel durumlar programını kullanabilirsiniz. Her zaman söylediğim gibi; özel durumları tedavi ederken cildinizin sesine kulak verin. Mesela akne sorununuz varsa ve cildiniz her gün uygulanan akne programına dayanabiliyorsa; o zaman cildinize göre seçtiğiniz programı değil, her gün akne programını kullanmalısınız. Ancak soyucu etkili akne tedavi ürününüz sizin için fazla tahriş edici ise (eğer cildiniz kuru ise muhtemelen tahriş olacaktır), o zaman ürünü akne probleminiz geçene kadar sadece gün aşırı veya iki gün arayla kullanmalısınız.
Hiper-pigmentasyon: Aşırı miktarda pigment ya da hiper-pigmentasyon olarak bilinen, melaninin eşit olmayan dağılımı durumunun en yaygın tedavi biçimi hydroquinone'dir. Aslında hydroquinone, tam bir beyazlatıcı olmamasına rağmen bazıları bu maddeyi içeren ürünlere cilt beyazlatıcı kremler adını verir. Hydroquinone, melanin yaratan kimyasal reaksiyonları engelleyerek cildin rengini açar. Glikolik asit gibi alfa hidroksi asitlerle kombine edilebilir ve bu durum hücre dönüşüm hızını artırır. Fazladan pigment içeren deri hücreleri daha kolay parçalanır ve yeni ciltteki pigmentasyon daha eşit olur.
Şehir cildi: Şehirde yaşıyorsanız, sadece hava kirliliği ve isin neden olduğu çevresel toksinlere maruz kalmaz, aynı zamanda günlük hayatta yüksek seviyede stresle uğraşırsınız. Şehirde yaşayan pek çok kimse için birkaç günlüğüne şehir dışına kaçmak pek mümkün değildir. Bu nedenle şehirde yaşayanların, günde iki kez C vitamini içeren ürünler kullanmasını öneriyorum. Soyma işlemi içinse, gece bakımlarında C vitamini ile hidroksi asit karışımından elde edilen ürünler kullanmalarını tavsiye ediyorum. Bu uygulamaların yanında, fast food ve yüksek yağ oranlı yiyeceklerden kaçınmalı, daha çok sebze ve meyve tüketmelisiniz.
Menopozal cilt: Hayatları boyunca hiç sivilce sorunu yaşamamış kadınların cildi, menopoz döneminde sivilcelenebilir ve zaman zaman akne tedavisine başvurmak zorunda kalabilirler. Yaşın ilerlemesiyle birlikte cilt çok inceldiğinden, menopoz geçirmiş bir kadın; kahverengi lekeler ve çizgiler gibi belirgin güneş hasarlarıyla uğraşmak durumunda kalabilir. Genleşmiş damarlar görülmesi de muhtemeldir. Kahverengi lekeler için sadece renk açıcı ürünler ve yüzeysel vitamin uygulamaları yetmez. Gitgide hassaslaşan cildinizi rahatlatmak için anti-enflamatuar maddelere de gerek vardır.
Aslında yaşı ilerlemiş kadınlar; güneşe, soğuğa ve rüzgarlı havalara karşı çok daha dikkatli olmalıdır. Kullandığınız ürünlerde, cilt rahatlatıcı maddeler bulunmasına dikkat etmeniz gerekir. Menopozal ciltteki hücre dönüşüm hızı azdır, bu sebeple her akşam kullanılan ve hassas soyucu özelliği olan bir onarıcı ürün çok etkili olacaktır. Ayrıca hormonal yaşlanmaya karşı gece kremi kullanmak da çok önemlidir. İçinde nemlendirici bitki yağları ve retinol bulunan, sıkılaştırıcı ve tüy oluşumunu engellemeye yardımcı kremler büyük fayda sağlar. Sadece kadınlarda menopozal cilt olduğunu varsayarsak yanılırız. Çünkü erkekler de orta yaşa geldiklerinde hormonal değişim yaşar. Bu sebeple orta yaşlı erkekler için de menopozal cilt programları işe yarayacaktır.

ÖNCE KOLUNUZDA TEST EDİN
Hassas cilt: Hassas ciltlere uygun olan kür, kuru ciltler için uygulanacak küre çok benzer. Ancak nemlendirmeye ve enflamasyon önleme amaçlı yumuşatmaya daha çok ağırlık verilmiştir. Hassas ciltlerin bariyer fonksiyonu çok sınırlıdır. Bu sebeple, nemlendirici maddeler bu bariyeri yeniden oluşturmak adına önemli rol oynar. Cildinizde kullandığınız her yeni ürünün etiketinde hassas ciltler için olduğu yazsa bile, bir parçayı vücudunuzun farklı bir bölgesinde denemenizi öneririm.
Bunun için; kolunuzun üst bölümünün iç kısmına, bir nokta kadar ürün sürün ve ertesi gün o bölgeyi kontrol edin. Tahrişi işaret eden bir kızarıklıkla karşılaşırsanız, o ürünü kullanmaktan kaçının.

YAŞLANMANIN ÖNEMLİ FAKTÖRÜ SU KAYBI
Son yıllarda serbest radikaller ve enflamasyonla ilgili pek çok şey duymuşsunuzdur. Vücudunuzun ve cildinizin kendine zarar vermesine neden olan bu iki kuvvetin ardında yatan gizemi ortaya çıkarmak için, birçok değerli bilimadamı milyonlarca dolar değerinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Enflamasyon ve serbest radikaller; sadece kırışıklık ve yaşlanma sürecinde değil, diyabetten romatizmaya ve hatta kansere kadar birçok önemli kronik hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Ancak bu faktörlerin yanı sıra, sağlık açısından enflamasyon ve serbest radikallerden daha önemli olan, sağlığın ve vücudun bozulmasına neden etkiler vardır.
İnsan vücudunda oluşan bir problem, diğer organları da etkileyerek başka problemler oluşmasına neden olur. Eksik halka, bir yaralanma veya kusur, vücudun başka hayati önem taşıyan bir fonksiyonunu da etkiler. Bilimadamları, serbest radikaller ve enflamasyonla ilgili önlem almayı başarabilmiş ancak başka kuvvetlerin de etkili olduğunu bulmuştur.
Birçok farklı nedenden bahsedilebilir ancak bana göre bu nedenlerin tümü bir temel sonuçta toplanabilir: Su kaybı. Bence yaşlanmanın sağlık ve güzelliğe etkisinde anlaşılması gereken eksik halka su kaybıdır.
Çevrenin neden olduğu serbest radikallerin ciltte yarattığı tahribat, enflamasyonu derinden tetikleyen güneş yanıkları veya cilde besin taşıyan damarların incelmesi ve zayıflaması hep su kaybıyla sonuçlanır.
Bunun nasıl meydana geldiğini kendi cildinizde de görebilirsiniz çünkü bu durum kırışıklıklara, kat kat bir görünüme, derin çizgilere, renk solgunluğuna, şişkinliğe ve gevşekliğe neden olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA