Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Adalet fırsatı!

Milli gelir artarken bu gelirin dağılımındaki adalet bozuluyorsa, ekonomik sorunlar çözülür ancak sosyal sorunlar baş gösterir. Gelir dağılımı istatistikleri uzun süredir açıklanmıyor. Ancak hissedilen şu; "artan gelirle birlikte servetin dağılımındaki adalet bozuluyor." 10 yıl önce bütçesi açık, yoksulu açıkta, ekonomisi kayıtdışı ve kayda değer başarısı sınırlı Türkiye bugün "yükselen yıldız" bahtını yakalamış durumda. Küresel krizin kasıp kavurduğu ülkelerin bütçe sıkıntıları, "ikinci dip" kaygısını besliyor.
Öteden beri imrendiğimiz "sosyal devlet" yapıları teker teker çatlarken, gelir dağılımı bozulan ülkelerde huzursuzluklar artıyor, sistem sorgulanıyor.
1980 sonrası değişen ekonomik modelin neticesi ortadirek oluşturalım derken, yoksulu daha yoksul hale getirdik. O sıralar zenginliğe fazlaca odaklanmışken yoksulluğu ıskaladık. Bedelini; kayıp yıllar dediğim 1990'larda hep birlikte ödedik. Şimdi yeniden başlayan zenginleşme sürecinde fert başına milli gelirdeki gelişmeyle övünürken ıskalamamak gereken; bu gelirin fertler arasında nasıl dağıldığıdır.
İnsanlar, "fert başıma milli gelir" noktasından sistemi sorgulamaya başladığında zenginliğin adil dağılımında sorunlar oluşmaya başlamış demektir.
Türkiye bugün bütçe konforunun da yardımıyla geliri daha adil dağıtma yönünde politika geliştirmeye daha fazla önem vermeli.
Zaten buna fırsat tanıyan döneme girdik bile.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA