Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Noterler bir gün yok olursa!

Gerekiyor mu? Bir yere kadar evet. Peki nereye kadar? Öncelikle tanımına bakalım:
Türk hukukunda noterlik bir kamu hizmeti olarak kabul ediliyor. Yasası bile var. İlk maddesi de varlık sebebini tanımlıyor: "Noterler hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar."
Varlık sebebine dair bir başka maddeyi de hatırlatıp devam edelim: "Yapılması kanunla başka bir makam, merci ve şahsa verilmemiş olan her nevi hukuki işlemleri bu kanun hükümlerine göre yapmak." İşte noterlerin görevlerine dair genel çerçeve bu...
Bundan 10 yıl öncesine dek, tanımları gereği ürettikleri "değer" üzerinden vazgeçilmez olan noterler bugün, yalnızca "hukukun güvenlik ve anlaşmazlığa dair koltuk değneği" haliyle çok büyük külfet oluşturuyorlar.
İşin ilginç yanı, bilgi ve iletişim teknolojileri, e-devlet, e-imza, otorizasyon, kimlik doğrulama gibi alanlarda inanılmaz ilerleme sunmasına rağmen, noterleri sırtımızda taşıyoruz. Yalnızca vatandaşlık numarasının hayat bulmasıyla "noter tasdiki" şartı bulunan yığınca alan "gereksizleştirildi" fakat yasa bizi hâlâ mecbur kılıyor.
Anlatmak istediğim şudur: Karşılığında hizmet alınmamış her "harç", kesinlikle bir tür "haraçtır" ve meşruiyeti sorgulanmalıdır. Üstelik bu durum, noterlerin kabahati de değildir. Onları var eden dinamikler ya ortadan kalkmış veya zayıflamıştır.
Sundukları "hukuki güvenlik" hizmetini teknoloji bedavaya yakın üstlenmiş olduğu halde hâlâ böylesi yüksek har(a)çlara mahkûm ediliyor olmamız, kabul edilemez.
Soruyu tersinden soracağım; şayet ülkedeki bütün noterleri yarın sabah günün ilk ışıklarıyla birlikte kapatmış olsak, hukukun güvenliği kaosa mı dönüşür? Tanımı gereği ürettikleri "anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirme" hizmetini bilişim teknolojileri yerine getiremez mi?
Yoksa notersiz bir Türkiye, kaosa mı sürüklenir?
Sanmıyorum. Aksine, iş dünyasının sırtındaki harç külfeti kalkar, vatandaşın noterlere ödediği anlamsız paralar cebimizde kalır. Noterliklerde kuyruğa girmekten kurtulur ve çöpe attığımız zamanı, daha üretken alanlarda kullanmış oluruz.
Değer yaratmayan bütün süreçleri, iletişim süreçleri, ilişki süreçleri ve bilgi süreçlerini sorgulamak zorundayız. Noterlik kurumu bunlardan yalnızca biri üstelik... Devam edeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA