Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Öldüren sinerji

Bütünün, parçaların toplamından fazlası etmesi hali. 10 yıldır dilimize pelesenk olmuş bir kelime... Eğer bir işin çok fazla tarafı varsa, bu taraflar arasında işbirliği, güç birliği talebinin ifadesi...
Dikkat edin, büyük projelerde eğer katılımcıların sayısı fazla olup, taraflar arasında amaç birlikteliği netleşmediğinde, çok fazla "sinerji" lafı edilir. Genelde bunu söyleyen, birlik ve beraberliğe ihtiyaçtan dem vuruyor ve gücün kendisinde toplanması halinde işlerin yolunda gideceğini savunuyordur.
EXPO Antalya 2016, üstün nitelikli organizasyonlar kapsamında, elimize geçen bir fırsat! Doğası gereği, çok taraflı bir yapısı var. Akdeniz Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği, organizasyon lideri ancak ilgili, ilgisiz bakanlıklar ve niçin gerekiyorsa TOBB da devrede. Yetmedi, Antalyalı "siviller", yeterince "inisiyatif" göstermediği için, vali üzerinden Ankara da projenin tepesine damlamış durumda. Bakanı dinliyoruz, bu bir botanik EXPO'su olduğundan "kendi işi" gibi takdim ediyor. Gıda güvenliğinden farkı yokmuşçasına... Uluslararası bir faaliyet olduğundan, Dışişleri de devrede. Peki ya yerel aktörler? Onlar da kendilerinden "kapılan rolü" geri alma telaşında.
Fakat her gönülde o arzu, "sinerji" var ancak sinerjiden anladıkları, davulu "ötekinin" boynuna asarken tokmağı "kendi elinde" tutmak!..
Konfüçyüs'ün sinerjinin öldürenine dair hoş bir tanımı var; "iki kuşu alır, bacaklarından birbirine bağlarsın. 4 kanat eder. Ancak uçamaz ve çakılırlar."
Bizim EXPO 2016 Antalya kuşlarının bacaklarını, birileri şimdiden "sinerji" adına birbirine bağlamaya başladı bile...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA