Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Şikeli TTK

Yeni bir yasa, henüz hayata dahi geçmeden revize edilir mi? Eğer şikeyi dahi şike ile çözecek bir kültürde yaşıyorsanız evet. Yeni yasa dediğim Türk Ticaret Kanunu... İş yapma kültürünü en az 1 asırlık cendereden çıkarıp çağdaş, etik, hesap verebilir, şeffaf ortama taşıma iddiasındaki TTK. Çoktan kabul edildi, yürürlüğe gireceği 1 Temmuz için gün sayıyorduk. Hatta bu sürede "istemezükçülerin" lobiciliklerini savuşturuyor, hayata geçirileceği güne kadar başına bir şey gelmesin diye odasından esnafından, TOBB'undan tüfeğinden, kurnazların pususundan koruyorduk.
Şimdi Hazal Ateş'in haberinden öğreniyoruz ki, Hükümet iş dünyasından gelen tepkiler(!) yüzünden yasayı masaya yatırıyor. Masada neleri bırakacağı da belli: Ortağını dolandırmayı engelleyen, küçük ortağa hesap vermeyi şart koşan, devlete vergi takmayı zorlaştıran, kamuoyunu bilgilendirmeyi mümkün kılan ve denetim zorunluluğu getiren maddeler.
Kısaca bütün hayati organları alınmak üzere kabul edilmiş bir yasa, yeniden masaya yatırılıyor. Çünkü şikeyi dahi şikeyle çözebilen iş yapma kültürümüz böylesi bir kaliteye "henüz" izin vermiyor. Yasayı dört dörtlük kılan can noktaları budanacak. 1-ortakların sorumluluğu, 2- denetim, 3- web sayfasıyla tedarikçiye ve müşteriye şeffaflık, 4- kamuya bilgi verilmesi yani vergi kaçıramamak.
Kurnazlık kültürünü dönüştürecek bu yasayı ben son derece önemsiyor ve "insanı eğitemezsen, malzemeyi eğit" prensibi gereği, iş dünyasını daha etik, hesap verebilir ve şeffaf hale getirecek devrimi tetikleyecek umudundayım. Hale bakın ki şimdi doğmadan hadim edilişini izlemek zorunda kalıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA