Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

DRC

Moody's, S&P, Fitch... SPK'nın Türkiye'de derecelendirme faaliyetinde bulunmasına izin verdiği kuruluşlar. JCR, TCR, Saha, Kobirate, Turkrating gibi yerliler de yetkilendirilmiş...
Pekala, "kendi S&P'miz" olabilir.
Misal; derece'nin sessizlerinden DRC gibi.
Adının önemi yok, mühim olan küredeki karşılığı...
ABD dahi S&P'nin kredibilitesini sorgularken, son küresel krizin ortaya çıkardığı, bu not kartelinin bir tür "finansal tiranlar" jandarmalığına soyunduklarıdır.
Sorun yalnızca bunların bazı ülke ve şirketleri pohpohlayıp bazılarını frenleme gayreti değildir. Sorunun bir de etik boyutu vardır. Örneğin küresel yatırımcı Warren Buffet, aynı zamanda kendisine not veren Moody's Teyze'nin ortağı...
S&P'nin ortakları, işbirlikçileri ve arkasındaki aileleri Sabah Ekonomi olarak haftalardır işledik zaten. Şimdi bu oligopol yapının yönettiği finans şebekesinin etki alanından çıkmanın yollarını aramaktayız. Bu ihtiyaçtan hareketle, Fransa, Çin, Japonya, Endonezya, Malezya, Hindistan, Filipinler, Tayvan, Bahreyn, Karayibler kendi derecelendirme kuruluşlarını var etmiş durumda.
Küresel krizin ardından IMF dahi eski ezberlerini değiştiriyor, S&P'ye yanlışından dönüp özür dilemesini önerebiliyor.
Ancak not karteli, bildiğini okuyor. Onların derecelendirmediği bir dünyanın var olabileceğini gördük.
Şimdi odağımız, kendi derecelendirme kuruluşumuzu etkin kılabilmek için yansız ve saygın bir yapıda var edebilmektir.
Belki de hedef; BRIC'in akredite notçusu olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA