Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sanayi ve enerji

10 yıl önce her kavramın başına "sürdürülebilir" kelimesini koyardık.
Şimdi ekonomiye dair her cümlemiz "enerji" ile başlıyor, "verimlilik" ile bitiyor neredeyse... Sebebi anlaşılabilir... Zira gezegen ısınıyor, çevre temel duyarlılık, kriz kaynakları sorgulatıyor ve petrol, doğalgaz, kömür azalıyor.
Zaten sürdürülebilir kalkınmanın temel prensiplerinden biri, doğal kaynakların üzerindeki baskıyı düşürmek ise tüketilen enerjiyi azaltmak, bunu sağlayacak. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP ile Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, bu amaçla proje geliştirmiş: Sanayide enerji verimliliğini artırma...
Programın yöneticisi Necmettin Tokur, amaçlarının, enerji yoğun sektörlerde tüketimin azaltılmasını sağlamak olduğunu söylüyor. Bu amaçla 350 kuruluşta enerji etüdü gerçekleştiriyorlar. %20 tasarruf sağlansa dahi, bunun ekonomiye katkısı yadsınamaz.
İkinci projeleri, binalardaki yenilenmeyi hedef alıyor. Enerji verimliliğinin baştan tasarlanması için entegre bina tasarı konsepti geliştiriyorlar. Makine, inşaat, elektrik mühendisleri, projeyi bir arada ele alarak verimliliği binanın temeline koyacaklar.
Bu yöntemle 2 okul ve 1 kamu binası tasarlandı bile... Yakın gelecekte, beyaz eşyaların üzerindeki enerji etiketlerini, bina girişlerinde görebileceğiz: "Bu bina A+++ etiketlidir."
Ancak enerji verimliliğini tabana yaymada daha fazla katılımı gerektiren proje, enerji verimli cihazların piyasa dönüşümünü amaçlıyor. Şu anda buzdolabındaki enerji etiketi zorunluluğu, bu yıl içinde televizyon, çamaşır, kurutma, klima ve bulaşık makinesi için de gerekli hale getirilecek.
Anlamı, artık sanayi, belli tüketimi düzeyinin üstünde sarfiyatlı cihaz üretemeyecek, satamayacak.
1 Temmuz 2012'den beri piyasada A+ altında etiketli buzdolabı satışı yasak. Necmettin Tokur, bu yıl kapsamı genişletmek için çalıştıklarını söylüyor.
UNDP'den Deniz Şilliler Tapan da AB'nin en iyi etiketleme mevzuatını ülkemizde hayata geçirmek için Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüklerindeki 300 denetçiyi eğittiklerini belirtiyor.
Piyasa izleme veri tabanı, sera gazı salınımları ölçme, toplama, binalar için etiket...
Türkiye bu sayede 66 terawat tasarruf yapmanın ötesinde, enerjinin damlasını ziyan etmemeyi öğrenmiş olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA