Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kadın yönetici

Grant Thornton'un her yıl düzenlediği Kadın Yöneticiler araştırmasına bakıyoruz. Sonuçlar, bu alanda kendimize haksızlık ettiğimizi söylüyor. Zira üst yönetim kadın oranı Baltık ülkelerinde yüzde 40 iken, G 7 dediğimiz gelişmiş Batı ülkelerinde yüzde 21 düzeyinde. Oysa Türkiye'de bu oran yüzde 30.
Başka çarpıcı bir netice; kadın yönetici oranında dünyada 15'inci sırada yer alıyor oluşumuz... Çin yüzde 51 ile kadın yönetim rekoru kırarken Polonya yüzde 48, Letonya yüzde 43, Estonya ve Litvanya yüzde 40 düzeyinde. Japonya, Fransa gibi ülkeler listede ancak 30-40'lı sıralarda yer bulabiliyor.
Bir başka olgu, kadın-erkek ücretlerinde Türkiye'nin "bordro üzerindeki eşitlik" noktasında onlarca ülkeyi geride bırakması. İşgücüne katılımda hâlâ 12 milyon ev kadınımız, çalışma hayatı dışında olsa da işverenlerin aklına, "Kadındır, erkekten daha az öderim" düşüncesi gelmiyor. Kadına şiddet gibi konularda çok kötü puana sahip olan ülkemiz, şaşırtıcı bir şekilde yönetime katılım ve ücret eşitliği noktasında "tezat" bir pozisyon sahibi... Ancak kadın ve istihdam noktasında alacağımız daha pek çok yol var. Buyurun biraz rakam konuşalım; Kadın işsizliği, dünyada yüzde 6.4 ve gelişmiş ekonomilerle AB ülkelerinde yüzde 8.3 iken bu rakam Türkiye'de yüzde 11.6. Bu oran, tarım dışı işsizlikte yüzde 17.3'e çıkıyor. Genç kadın işsizliği ise dünyada yüzde 13 ve gelişmiş ekonomilerle AB ülkelerinde yüzde 16.2 iken Türkiye'de yüzde 21.7. Bu oran tarım dışı işsizlikte yüzde 27.9'yi buluyor.
Dünyada yüzde 47.8 ve gelişmiş ekonomiler ile AB ülkelerinde yüzde 48.4 olan kadın istihdam oranı Türkiye'de yüzde 26.7'lerde kalıyor.
Genç kadın istihdamında ise Türkiye yüzde 20.9'la gelişmiş ülkelerin gerisinde. Zira bu oran dünyada yüzde 35.2. Gelişmiş ekonomilerde ve AB ülkelerinde ise yüzde 37.9.
Kadınların işgücüne katılımı, dünyada yüzde 51.1 ve gelişmiş ekonomiler ve AB ülkelerinde yüzde 52.8 iken Türkiye'de yüzde 30.2. Kadınların sektörlere göre istihdamına bakıldığında, dünyada kadınların yüzde 47.4'ü hizmetlerde, yüzde 36.4'ü tarımda ve yüzde 16.2'si de sanayide çalışıyor.
Gelişmiş ekonomiler ve AB ülkelerinde ise kadınların yüzde 86.4'ü hizmetlerde, yüzde 3'ü tarımda ve yüzde 10.2'si sanayide istihdam ediliyor.
Türkiye'de ise kadınların yüzde 47'si hizmetlerde, yüzde 38'ı tarımda, yüzde 14.32'si sanayide ve yüzde 0.83'ü inşaat sektöründe çalışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA