Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Ev alma yalıtım al

Hani enerji tasarrufu her gündeme geldiğinde, iki ampulden birini söndürüyorduk ya meğer toplam enerji faturasının %5'ine denk gelen aydınlanma masrafından kısıyormuşuz. Üstelik ışık konforumuzu daraltarak. Oysa bir evin enerji faturasının %80'ini, ısıtma ve soğutma enerjisi oluşturuyor.
Enerji Hanım projesiyle ev kadınları üzerinden Bakanlığın ve Enver'in başlattığı girişim, ev enerji faturasının %15'ine denk geliyor. Enerji obur binaların asıl büyük derdi soğutma ve ısıtma giderleri ve bir alanı soğutmak için harcadığımız enerji, ısıtmadan 3 fazla! Hal böyle olunca enerji verimliliğinin omurgasına ısı yalıtımı oturuyor.
Peki nedir bu ısı yalıtımı? Binanın tasarımından çatı, temel ve dış cephesine, penceresinden kapı ve bacasına dek yalıtım bilinci" demek... Hakkıyla bilimsel ve standart) yapılmış yalıtım harcaması (işçilik, yapıştırıcılar, kaplama malzemeleri, ısı yalıtım levyaları ve aksesuarlar) bina maliyetinin %3'üne denk geliyor ancak 2.5 yılda karşılığını veriyor ve sonraki yıllarda toplam enerji faturasını da yarı yarıya (%50) indiriyor.
Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği Başkanı Ertuğrul Feyzi Yörük "enerji dostu evler sayesinde gökyüzünü ısıtmak yerine faturamızı azaltabiliriz" diyor. 2001'de yalıtımsız evler yüzünden 9.5 milyar $ havaya gitti ve "yönetmelik olsa da uygulama yok" gerçeği karşı karşıyayız.
Başkan Yörük, TS825 standardı ile metrekaredeki yıllık tüketimin 300 kwa'dan 100'e düşürülmesinin hedeflendiğini söylüyor ve ekliyor: "Oysa AB'de 60 kwa'nın 15'e düşürülmesi hedefleniyor."
Başkan Yardımcısı Emrullah Eruslu, %85'i yalıtımsız konutların yüksek standartlı yalıtıma geçmesi yolunda kentsel dönüşümün bir fırsat olduğu görüşünde: "Yeter ki hakkıyla yapılsın ve sıva bu işi çözer gafletine düşülmesin."
Peki bir binanın ısı yalıtım kalitesi ve yalıtım ihtiyacını kim, nasıl belirleyecek? Aslında şu sıralar ortalık, performans ölçen, enerji kimlik belgesi dağıtan firmalarla dolu. Ancak bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşların bu işi hakkıyla yaptığını söylemek çok zor.
Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz'a göre, enerji verimliliğinde ana damarı oluşturan yalıtımın toplumsal bilince dönüştürülmesi şart. Ancak bu sayede cari açığa kalıcı katkı sağlanabilir ve havayı ısıtan binalar, enerji dostu hale gelebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA