Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Uluslarüstü yeni kurumlar

G-8 Zirvesi, küresel krizin de etkisiyle, zaten başlamış farklı bir akımı, daha da hızlandıracak kararlara gebe görünüyor. Küreselleşmenin gezegeni küçülttüğü, bilgi ve iletişim teknolojilerinin de her ulusu bir diğerine bağladığı günümüzde, "uluslararası" kavramı da anlam değiştiriyor. Ulusların arasındaki dinamikleri kavramlaştıran kelime yerini yavaş yavaş supranational (uluslarüstü) ifadesine bırakıyor.
NATO, karşıtı Varşova Paktı'nı kaybedince kendini ulusların üzerinde bir konumda pozisyonlamaya başladı. Artık tek derdi müttefiklerine saldırı değil, kirli paradan çocuk pornosuna dek uluslarüstü sorunlar.
Dünya Ticaret Örgütü, MAI'den (çok taraflı yatırım anlaşması) tahkime, gümrük vergisinden ticaret iklimine dek uluslarüstü sorunları kendine dert edinmiş...
Dünya Bankası ve IMF, krizlerin de etkisiyle, uluslararası kimliklerinden sıyrılıp uluslarüstü yaptırımların sahibi olma derdinde...
Greenpeace, gezegene yeşil barış getirebilmek için, Boğazımızda tanker spreyliyor, Amazon'da yağmur ormanını kesenlerle savaşıyor, uluslarüstü rollere soyunuyor.
Merkel'in geçen yıl önerdiği, "Yunanistan'ı borç komiseri yönetsin" önerisi, Davos'ta tartışılan küresel sorunlar arasında yer alabildi.
G-8'in gündemindeki vergi teşvikine küresel ayar, bu yöndeki son adımı oluşturuyor. Vergi cennetlerini cehenneme çevirme kararı da... Gümrükten vergi politikalarına dek ulus devletin karar süreçlerine müdahale dönemi, uluslarüstü yeni kurumlar üzerinden olacak.
Bana göre bu durum gücün el değiştirme sürecinden başka bir şey değil. Düne kadar kendi sınırları içinde at koşturan uluslar, aynı gezegeni kullanıyoruz gerekçesiyle, uluslarüstü kurumların "yaptırımlarıyla" karşı karşıya. Çevreyi kirleterek üretim yaparsan, tepene biniyorlar. Karbon salınımı hesabını veriyorsun. Yağmur Ormanları'nın sahibi Brezilya olabilir ama kullanımına uluslarüstü kurumlar karar veriyor.
Yakın geleceğin, ulusların kendi aralarındaki geleneksel çatışmaları kadar "ulus devletler" ile uluslarüstü kurumların "güç el değiştirmesi" mücadelesine sahne olacağını söylemek, artık kehanet olmayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA