Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Özgürlük reformu

Demokratikleşme Paketi içeriğine bakıyoruz... Bizzat Başbakan'ın "devamı var" vurgusuyla açıklanan paketteki demokratik hak ve özgürlükleri genişleten maddelerin ekonomiyi bir üst lige taşıma yolunda güçlü adımlar oluşturacağı aşikâr.
Öncelikle Türkiye'nin küresel büyük oyuncu olma yolunda hukuk alanında iyileştirmeler söz konusu. 1930'larda içine kapatılan Türkiye'nin Özal ile yeniden "dışa açılması", bu paket ile daha da hızlanmış olacak. Özgürlüğü genişletecek hukuki adımlar, yerli ve yabancı yatırımcı için gri alanları da netleştirecek.
Bireysel hakların genişlemesi, kendini hâlâ ülkenin vasisi sayan bürokrasiyi yumuşatma yönünde etkisi olacak. Bir bakıma askeri vesayetten kurtulan Türkiye, bürokrasinin vesayetinden de azade sürecine girecek. Bu sayede daha dinamik ekonomi için gereken yapısal reformlara karşı direnç gösterenlerin sayısı azalacak. Avrupa'nın bizi dışarıda tutmak için yarım asırdır bize dayattığı Maastricht kriterleri bugün sağlanmıştır. Öyle ki bize bunu dayatan AB, kendi kriterlerini tutturamıyor. Diğer bir bahane, demokratikleşmeye dair Kopenhag Kriterleri'dir ve 1; istikrarlı, kurumsallaşmış bir demokrasi, 2; hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, 3;insan haklarına saygı ve 4; azınlıkların korunması gibi içeriğe sahiptir.
Paket, AB'nin demokratikleşme kriterlerine de olağanüstü katkı sunuyor. Hal böyle olunca bizi Avrupa'dan dışlayanların söylemleri boşa çıkıyor. Kadının çalışma hayatındaki yerini daraltan türbandan, siyasete katılıma dek genişleyen özgürlüklerin büyümeye katacağı hız, son derece kritiktir. Paketi yalnızca siyaset ve sosyal hayattaki yeni haklar olarak görmüyor, ekonomideki etkileri büyük olacak özgürlük reformu olarak niteliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA