Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

"Sürdürülebilir ve uygun kârlılık sağlıyoruz ki başkaları da gelebilsin..."

İnsanoğlunun en eski izlerini taşıyan ve tarih boyunca kolonileştirilmemiş Afrika Birliği'ne de ev sahipliği yapan Etiyopya'dayız.
Cumhurbaşkanı Dr. Mulatu Teshome Wirtu makamında Türkiye'den gelen yatırımcı ve basın mensuplarıyla sohbet ediyor. Dediği şu: "Türkiye bizim için model ülke. Hükümet ile güzel ilişkilerimiz var. Fakat ticari ilişkilerimiz yeterli değil."
Etiyopya ile Türkiye arasındaki ticaret, 400 milyon $ civarında. Wirtu "hiç değilse 1 milyar $'a çıkabilir" diyor. Bu ülkeden susam alıyor, demir- çelik, makine, hortum, plastik satıyoruz. Bir de girişimci ihraç ediyoruz. Else Holding'in sahibi Seyfettin Koçak, Başkan Wirtu ile Türkiye Büyükelçisi olduğu dönemde İstanbul'da tanışmış. Bu ilişki şimdi, 340 milyon $'lık dev işbirliğine dönüştü. İmam Altınbaş'ın devreye girmesiyle Etiyopya'daki Türk sermayesi varlığı, dev ölçeğe erişmiş. Wirtu bu işbirliğinden övgüyle söz ediyor: "Else Tekstil, önemli dikey entegrasyon projeleri gerçekleştirdi.
Pamuk, çırçır, iplik, kumaş ve hazır giyim..."
Cumhurbaşkanı'nın Türk girişimcisine çağrısı var ve bizim aracılığımızla şu mesajı veriyor: "Yabancı yatırımcılar için uygun kârlılık sağlıyoruz ki başkaları da gelebilsin. Tarım, madencilik ve inşaat alanında geniş fırsatlar barındırıyor. İşadamlarınız gelsin, fırsatları yerinde incelesin."
Son 10 yılda ortalama %8.5 büyüme hızı yakalayan ülke, bu ivmeyi kaybetmemek için dış yatırımcıya ihtiyaç duyuyor.
Başbakan Hailemariam Desalegn, Türk yatırımcılarını, birinci sırada gösteriyor.
Söylediği, "Çin, Hindistan girişimcileri de var ama Türk sermayesi kadar somut yatırımı olan ülke yok."
Bu algının oluşmasında, Seyfettin Koçak ve İmam Altınbaş'ın ortak projelerinin etkisi çok büyük...
Gerek ölçek gerek yüksek standart olsun, pek çok açıdan Türk yatırımları, ülke kaderini dönüştürme etkisi yaratmış.
Başbakan, enerji yatırımlarındaki fırsatlara dikkat çekiyor ve özellikle nakil hatlarına yönelik girişimcilere açık çağrı yapıyor: "Uluslararası ihaleye girebilecek bütün şirketlerinizi bekliyoruz."
THY ve okullar "eksen kaymasını"
Etiyopya özelinde, başarılarla dolu işbirliği fırsatlarına dönüştürmüş görünüyor.
Ülkede modern tarımı başlatan Türk girişimcisi, risk alan, kazan/ kazan anlayışıyla Etiyopya'da yeni zenginlik alanları üzerinden çok hızlı büyüme kabiliyeti edinebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA