Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Nitelikli paket

Tıpkı "faiz dışı fazla" tanımı gibi, ekonominin "faiz dışı" reel üretim kesimi, 17 Aralık operasyonu hasar tespiti için 4 Mart'ta toplanıyor. Bu, fevkalade önemli bir gelişme... Ziyan edilmemesi gereken altın fırsat bu...
Benzer toplantıları, işler yolunda gitmediğinde veya ekonomi saldırı altında iken geçmişte de yaptık. Çoğu verimsiz geçti. Az sayıda işe yarayanları hatırlıyorum. Havanda su dövülmeyen, önemli sorunlar arasında hayati olanları öncelenmiş, toplantı öncesi dersi iyi çalışılmışlar olanlar yalnızca... 60 ana sektör temsilcisi, TOBB çatısı altında Babacan'ın başkanlığında bu toplantıyı gerçekleştirecek.
Gündemde gıdada kayıtdışılıktan kredi sorunlarına, SGK primleri, vergiler ve dişi hayvan sayısındaki azalmaya dek çok sayıda konu var.
Böylesi toplantıların işe yaraması için, öncelikle bu kadar çok konu başlığı olmamalı.
İkincisi, 60 temsilcinin, çoğu bir diğerinin kopyası sorun ve talep açıklaması yerine, acil olanların daha önceden çalışılıyor olması şart.
Üçüncü faktör, sorun tanımından çözüm önerisine dek her şeyin "sektörü veya firmayı" önceleyen tutumumuzdur. Sektörü için vergi teşviki istemek, hiçbir yaratıcılık taşımadığı gibi işe de yaramaz. Ya da kendi ürününe taksit imtiyazı talebinde bulunmak, beyhudedir.
Temel yaklaşım, kişisel veya sektörel maksimizasyondan ziyade Türkiye optimalini düşünüp, teşhis ve çözümü bu ilke ile şekillendirmek olmalıdır. Misal 4 Mart'a dek 60 ana sektörün temsilcileri, kendi kadrolarıyla sorunlar üzerine çalışsa, TOBB da mükerrerliği önlemek için bunları konsolide etse ve ortaya, nitelikli tedbir paketi çıksa... Çok şey mi istiyorum yine?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA