Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Krizzadeler sahne alıyor

Krizzede; bildik bir kavram. Kriz olur ve zedelenen kesimleri tanımlar. Krizzade; bu ortamdan beslenenleri anlatır. Kriz yoksa dahi çıkaranı tanımlar.
Krizzade cemaat; 10 Ağustos seçimlerine giden süreçte, ekonomide yeni bir algı operasyonu yürütülebilir mi arayışına girdi bile. Aşağıda "olumsuz gelişeceği" algısı pompalanmaya başlayan kavramlardan bazılarını sıralayalım;
PETROL; Musul olayları, Ukrayna gerginliğiyle artan jeopolitik riskler, Türkiye'yi enerji faturası üzerinden zorlar. Gerçeği; Enerjide arz güvenliği ve fiyat istikrarı risk altında değil.
IRAK; Dış ticaret fazlası verdiğimiz bu ülkeyle ticaretin durmasıyla ihracat düşecek. Gerçeği; AB de durunca aynı şeyi söylediler fakat Türkiye, eksenini 260'tan fazla gümrük noktasına genişletip, ihracatını arttırmayı sürdürdü.
DÖVİZ; 17 Aralık operasyonu ile çıldırtılan dolar yeniden zıplayacak. Gerçeği; Şimdiki düzeyi zaten ihracatçı için rekabetçi kurun kritik alt sınırında. Daha da tırmanması bekleniyordu. Hükümet ve MB; doları 2.10 ile 2.20 arasında tutma gayretinde zaten.
KONUT; 1 milyon konut stoku var ve satılamıyor, konut balonu var. Gerçeği; MB'den faiz indirimi bekleyen tüketici, talebini bir süre daha erteliyor.
CARİ AÇIK; artacak petrol ve azalacak ihracat ile büyüyecek. Gerçeği; Ekonomi yönetimi; cari açığı yılsonuna dek 50 milyar $'a çekmek için bütün tedbirleri almış durumda.
ENFLASYON; Kurdan kuraklığa, enerjiden jeopolitik gerginliğe dek pek çok sebep, enflasyonu tırmandıracak. Gerçeği; Mayıs'taki zirvesinden tedricen gerilemeyi göreceğiz. Fiyatları zıplatacak bütçe veya üretim açığı bulunmuyor.
FAİZ; Merkez faiz indirmesin yoksa döviz fırlar, kriz çıkar. Gerçeği; Musul geçici ama yüksek faiz kalıcı olmaya başladı. Başkan Başçı "herkesi dinleriz kararı biz veririz diyor" da dinlediği kim? Krizzadeler mi?
Krizzadeler, 10 Ağustos için sahneyi, "kendilerinin kazanacağı" şekilde dizayn etmeye başladı. Bunlara itibar edenleri krizzede yapıp sırtlarından "zade"lenmek niyetiyle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA