Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Durduk yerde icat çıkarma

İnovasyonu dilimize yenileşim diye çeviriyorum. Yenilik şeklinde kullananlar da var. Nasıl çevirirsek çevirelim, orta gelir tuzağından çıkabilmek için muhtaç olduğudur inovasyon
Türkiye, Ar-Ge'nin önemini kavramış bir toplum oldu. Sorun, yönteme dairdir ve zihin yapımızın yavaş yavaş "icat çıkarma" kültürel kodunu dönüştürmesi şart diyoruz. Tam da bu noktada kendimize haksızlık etmeme adına bu sözün doğrusunu yazmakta fayda var; "durduk yerde icat çıkarma."
Durduk yerde icat çıkarmak, akıllı insanların, ulusların işi değildir. Çalışıyorsa, dokunma… İşe yarıyorsa kurcalama… İcatların anası ihtiyaçtır ve ancak "ihtiyaç hâsıl olduğunda" icat çıkar diyor bize töremiz.
Sorulması gereken soru şudur; icat çıkarmaya ihtiyaç var mı? Evet var ve icadı artık durduk yerde yapmıyoruz. İhtiyaç; 2023'te ilk 10 ekonomi olmak ise, tarımdan sanayiye, hizmetten teknolojiye icat çıkarmak zorundasınız.
Ömer Burhanoğlu'nun davetini bu zihin yapısıyla kabul edip Mucit KOBİ yazarımız Metin Can ile Ar-Ge üssünü ziyarete gittik. Yerli marka oto diyoruz ya… Marka, tıpkı aysberg gibi otomobilin su üstünde görünen kısmıdır. Altında devasa sanayi vardır. 3 binden fazla parçanın tasarımı, üretimi vardır.
Kumaşla plastiği tek seferde ön konsolda birleştirmekten, plastik ile karbon fiberin kullanıldığı yarının otomobillerinin malzemesine dek pek çok alanda çalışan yüzlerce insan, sadece Türkiye'de değil, dünyanın pek çok ülkesindeki dev markalara parça tasarlıyor, üretiyor, uyguluyor.
Ar-Ge'nin beyin takımı Altan Yıldırım, Ömer Hantal ve Burcu Altınok, yarının otomotiv endüstrisi için icat çıkarma makinesi haline gelen yapıyı anlatıyorlar bize. Ar-Ge'den kazanılan ile yeniden Ar-Ge'yi besleyen icat üssünü… Durduk yerde icat çıkarmıyorlar. İcadı; ihtiyaçtan çıkarıyorlar. Cari açığını kapamış, orta gelir tuzağından çıkmış yeni Türkiye için…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA