Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kural koyan ülke olmak

G20 dönem başkanlığı 2015'te bize geçiyor ve bu durum Türkiye'yi fiilen kural koyanlar arasına yerleştirecek. Zira krizden çıkma sürecindeki kürenin yeni ekonomi kriterleri, büyük ihtimalle gelecek yıl İstanbul'da şekillenecek.
Gerekçelerim var. Daha önce de yazdım; yineliyorum. Bundan 100 yıl öncesinde Büyük Savaş ile ortaya çıkan "uluslararası" kavramı, 2'nci Büyük Savaş'ın ardından ekonomik kurumlarını da doğurmuştu.
Bugün son kullanma süresi geride kalmış IMF, Dünya Bankası ve türevi kurumların beceriksizliği, yöneticilerinden değil, bunları var eden temel dinamiklerin giderek işlevini yitirmesinden kaynaklanıyor.
Ulus devletin bir ötekiyle ilişkileri üzerine serpiştirilmiş bütün kavramların yerini yavaş yavaş ulusların üstündeki kurumlar alıyor. Dünya Ticaret Örgütü, bu "supranational" yapılanmanın ilk örneğiydi. 20 yıl önce çok taraflı yatırım anlaşması önerisiyle (MAI) finans ve yatırım odağından "cihana" nizam vermeye kalkmıştı. Ancak şimdi en etkin Uluslarüstü kurum G20'dir.
Eski dünyanın zihin yapısı, büyüklük üzerineydi. G20 ise nüfus, ekonomi, inanç, coğrafya ve küre için stratejik öneme göre şekillenmiş… Yeni dünya düzenine bu örgütün nizam veriyor olması, Türkiye için baht kapısıdır.
2015 boyunca liderliğini üstleneceğimiz ve zirvesine ev sahipliği yapacağımız G20'yi acaba yeterince idrak ettik mi dersiniz?
Sanmıyorum. Bayram temizliğini bayram gününe bırakma alışkanlığımıza kurban etme endişesi taşıyorum. Bana göre G20 lider ülkesi Türkiye, bu dev fırsat ile baht dönencesinde yerini alabilir. En üst düzeyde sahiplik, yüksek farkındalık, zamanında örgütlenme becerisi göstermek şartıyla…
Bakanlar, ekonomi bürokrasisi, iş dünyası, üniversiteler, finansal kurumlarımız, STK'lar; kısaca toplumun her kesimi… İşi, ehline ve gönüllüsüne verelim derim. TOBB'un liderliğinde bu muhteşem fırsatın heba olması endişesi taşıyorum. Ama İSO, MÜSİAD, TÜSİAD gibi kurumların sinerjisi daha verimli olabilir.
3 ay kaldı ve sayılı gün, çabuk geçiyor. Kural koyucu ülke olacak isek, gereğini yapmak için daha ne bekliyoruz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA