Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yunan resti AB'yi yıkar mı?

Avrupa'nın acı reçetesine hayır diyen Komşu Avrupa Birliği'nde yeni bir dönemin penceresini araladı. Bu sabah Yunanistan nasıl bir güne uyanacak ve izleyen süreçte AB yıkılacak, Euro çökecek mi?
Peşinen söyleyelim, ne Yunanistan iflas edecek, ne AB yıkılacak ne de Euro çökecek. Ancak Yunan halkı için gerçekle yüzleşme dönemi başlayacak ve oldukça sancılı geçecek. Gerekçelendirelim:
Avrupa Yunanistan'dan vazgeçmez: AB'nin şımarık çocuğu olsa da Avrupa ülkelerinde Yunanistan'a karşı sempati, karar vericiler üzerinde baskı oluşturuyor. Komşu'nun AB'den çıkma isteği yok zaten. Olsa da buna izin verilmez, Rusya "borcunu öderim, bana yanaş" iştahıyla bekliyor.
Bizi nasıl etkiler? Doğrudan ticaretimiz 5 milyar $ civarında. 800 bin Yunan turist, çoğu sınır ticareti için geliyor, 700 bin Türk ise Yunanistan'da tatil yapıyor. Alıp sattığımız fazla bir şey yok ama Yunanistan'ın AB dışında kaynak ihtiyacı, onun elindeki turistik işletmeler ve marinalara yatırımcı arayacak.
Ege Denizi işbirliği artacak: Büyük fonlar, kredi notu çöp değerine düşürülen Yunanistan'a doğrudan yatırım yapmaz ama Türkiye gibi hem komşusu hem de turizm işletmeciliğinde uzman bir ülke üzerinden Yunanistan'a yatırım yapabilir. Bu da Ege'nin her iki yakasını birbirine yakınlaştırır. Adalar dahil...
Euro nereye gider? Para birliği üyesi Yunanistan 3 yıl önceki krizinde Euro'yu dağıtabilirdi. Aradan geçen sürede başta Merkel ve Hollande olmak üzere büyük aktörler, bu ihtimale karşı çok fazla enstrüman geliştirdiler. Neticede Euro sarsılır, itibar kaybeder ama yıkılmaz. En azından kısa vadede...
Avrupa Birliği yenilenir mi? Aslında uzun süredir üzerinde çalışılan bir proje var; "Avrupa Birleşik Devletleri." Amaç, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İspanya, Portekiz hatta İtalya gibi ülkelerin mali savurganlığını engellemek için bütçe disiplini, finansal hareketleri merkezileştirme düşünülüyor. Yunanistan'ın resti ile yaşanacak gelişmeleri bu tezi güçlendirebilecek.
Komşu düze çıkacak mı? Aslında bu sorunun cevabı, AB'nin referandumu geçersiz sayıp, Çipras'ın isteklerinin ne kadarını karşılayacağına bağlı. Eğer AB yardımları sürdürürse, çok şey değişmeyecek. Ama Yunan halkının açlıkla yüzleşmesi, "üretmek zorunda olduklarını" keşfetmelerine vesile olabilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA