Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yeni seçimin dili barış ve ekonomi

Dün MHP'nin koalisyonu kilitleyen tutumuyla, yeni seçimin detaylarını konuşmaya başladık. Sandık gecesinden bu yana her hal ve şartta "ana muhalefet partisi" olma arzusunu dile getiren MHP'nin bundan sonraki serencamı baraj altı mı baraj üstü mü kalacağına dairdir.
Ancak hayat sürüyor ve yeni seçimin sadece tarihi değil, kampanya dili de tartışılıyor. Bu konuda en belirgin adım Ak Parti'den geldi. Son seçimde reform paketleri ve past performans üzerinden kampanya dili kuran Ak Parti bu defa, "yarını" ve somut vaatleri seslendirecek.
CHP'nin son seçimde meydanlarda denediği vaat dili, bir yere kadar karşılık bulmuş, en azından oy kaybını önlediği gibi ekonomik vaatleri diğer partilerin stratejilerini de etkilemişti. MHP, bu alanda seçim beyannamesini geciktirmiş, CHP'nin vaatlerini adeta açık artırmaya çıkarmıştı.
HDP'nin "Türkiye partisi" söylemi yanı sıra ekonomide belirgin vaadi olmadığı gibi seçmeninin de bunları ciddiye almadığına tanık olmuştuk. Seçime giren diğer partilerin asgari ücreti 5 bine, emekli ve çalışan maaşlarını rekora taşıdığını gördük.
Ak Parti'nin seçim öncesi açıkladığı 25 dönüşüm paketi ve 1.300 stratejik eylem planı, daha sonra 100 maddelik Yeni Türkiye Sözleşmesi'ne dönüşmüştü. Ancak yeterince anlatılmadığı ve reformlara fazlaca yer verilirken somut ekonomik vaatlerin kısa tutulması, beklenen performansı sağlayamamıştı.
Şimdi durum çok farklı... Gerek rakip partilerin meydanlarda denediği söylemler gerek yarına dair elle tutulur, anlaşılır, somut ekonomik kazanımlar ve biten çözüm süreci yerine barışı işleyecek vaatler meydan bulacak.
Barışın dili, HDP'ye giden emanet oyları kendi doğal mecrasına çekeceği gibi şehit cenazeleriyle huzuru kaçmış seçmenin "istikrara" oy vereceği görülüyor. Silah çağrısı ve teröristlere verdiği desteği alenen ilan eden HDP'nin değil Türkiye partisi olmak, bölgenin partisi vasfının da sorgulanacağı aşikâr.
Ekonomik vaatlere gelince, ilk duyumlar, emeklilerin durumunun iyileştirilmesi yanı sıra kamu çalışanlarından başlayarak şartların iyileştirilmesi, Güneydoğu'ya has bölge ekonomisini zıplatacak somut teşvikler ve büyümeyi ivmelendirecek yatırımcıların desteklenmesi yönünde...
Peki, Ak Parti'nin 13 yılda Türkiye'ye kazandırdıkları? Bunları yinelemek yerine "kazandırılacaklar" meydanların dili olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA