Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Türk Telekom'u dünya örnek aldı

Türk Telekom Grubu'nun "İnternetle Hayat Kolay" projesi BM tarafından dünyaya örnek gösterildi. Grubun CEO'su Aslan, "Hedefimiz 2030'a kadar Türkiye'de dijital uçurumu ortadan kaldırmak" dedi

'İnternetle Hayat Kolay' projesine BM'den büyük onur

Türk Telekom Grubu'nun internet okuryazarlığını artırmak için başlattığı "İnternetle Hayat Kolay" projesi meyvelerini verdi. Türkiye'de sosyoekonomik düzeyi ve internet penetrasyonu düşük 28 ilde 10 bin kişiye internet kullanmayı öğreten Türk Telekom Grubu'nun projesi Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterildi. Projeyle 2017 yılı sonunda 30 bin kişinin eğitilmesi hedefleniyor.

180 GÖNÜLLÜYE ULAŞTI
Bu projesiyle New York'ta bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Haftası kapsamında düzenlenen 'Social Good Summit'e davet edilen Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan, Madeleine Albright, Cameron Diaz, Charlize Theron gibi ünlü isimlerin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte 'Dijital Vatandaşlık' konulu panelde projeyi anlattı. İnterneti tanımayan kişilere internet kullanmayı öğrettiklerini söyleyen Aslan, "UNDP ve Habitat işbirliğiyle yürüttüğümüz projede sosyoekonomik düzeyi ve internet penetrasyonu düşük illeri seçtik. 120 gönüllü eğitmenle 2013'te başlattığımız projede bugün 180 gönüllüye ulaştık. Türkiye'de 35 yaş üstü 10 bin kişiye internet kullanımını öğreterek bu kişilerin hayatında büyük bir fark yarattık. Amacımız, hayata geçireceğimiz benzer projelerle Türkiye'de interneti hiçbir şekilde kullanmayan 1.5 milyon kişiyi teknolojinin olanaklarıyla tanıştırarak 2030 yılına kadar dijital uçurumu ortadan kaldırmak."

CAMİDEN ANONS YAPIYORUZ
2 günde toplam 10 saat eğitim verdiklerini belirten Aslan, "Hedefimiz 81 ili kapsamak. Daha fazla insana ulaşmak için duyurular yapıyoruz. Yeri geldiğinde camilerden anons yaptırmak zorunda kalıyoruz. Zor olan başlamaktı, bu adımı attık ve eğitim alanların çok daha yüksek sayılara ulaşacağına inanıyoruz" diye konuştu.

İNTERNETTE SATIYORLAR
Kursiyerleri arasında KOBİ'lerin de olduğunu anlatan Rami Aslan, "Yani sadece yaşlılar ve kadınlar değil patronlar da eğitim alıyor. Dün interneti bilmeyen ev kadınları, bugün sosyal medyada işyeri açıyor. Şırnak Şahvan'da eğittiğimiz bir grup kadın, Instagram hesabı açarak kendi yaptıkları el işlerini internetten satmaya başladılar. Bir başka yerde, ürettiği çayı internet üzerinden satmaya başlayan bir kursiyerimiz var. Bir diğeri de hesap açarak Şırnak'ta ikinci el telefon ticareti yapmaya başladı. Muş'ta, Karakovan balı üreten bir kursiyerimiz, aldığı eğitim sonrası bugün ballarını Facebook hesabı üzerinden satıyor. İlk 2 haftada 200 kilo bal sattı. 70 TL olan balın fiyatı 150 TL'ye çıktı" dedi.

EĞİTİM VERİLENLERİN % 65'İ KADIN
Gönüllü eğitim modeline dayalı 'İnternetle Hayat Kolay' projesiyle, az gelişmiş şehirlerde yaşayan ve internet bağlantısı için yeterli kaynaklara sahip olmayan binlerce kişiye ücretsiz internet okuryazarlığı eğitimi verilmesi hedefleniyor. Proje UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği adlı sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Proje Adıyaman, Amasya, Artvin, Bartın, Batman, Bingöl, Çorum, Erzurum , Hakkari, Kahramanmaraş, Karaman, Manisa, Mersin, Muş, Ordu, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak, Nevşehir, Mardin, Erzincan ve Çanakkale'de yürütülüyor. Bugüne kadar eğitim verilen 10 bin kişinin yüzde 65'i kadın, yüzde 35'i erkek. Proje kapsamında en başarılı iller Hakkari, Şırnak, Manisa, Bartın.

50 KALKINMA PROJESİNDEN BİRİ
Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma için temel itici güç olan bilişim teknolojilerini Türkiye'nin her köşesinde kullanıma sunma amacıyla hareket ettiklerini kaydeden Aslan, "İnternetle Hayat Kolay" projesinin dünyanın en başarılı 50 kalkınma projesinden biri seçildiğini vurguladı. Aslan, bu projeyle amaçlarının internet satmak değil internet kullanımı konusunda farkındalık yaratmak olduğunu vurguladı.

1.5 MİLYON İNTERNET KULLANMIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de internet erişimi olan hane oranı yüzde 60.2. Erkeklerde internete erişim yüzde 63.5. Kadınlarda yüzde 44.1 İstanbul'da internet erişimi yaygınlık oranı yüzde 64.6 iken, bu rakam İç Anadolu'nun doğusunda yüzde 39'a, Güneydoğu Anadolu'da 37'ye düşüyor. Türk Telekom Grubu'nun verilerine göre Türkiye'de hiçbir şekilde interneti kullanmayanların sayısı yaklaşık 1.5 milyon.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA