Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Gelin Türkiye'yi 'Telekom üssü' yapalım

Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan, son 10 yılda lisans bedelleri hariç 20 milyar TL yatırım yaptıklarını söyledi. Rakiplerine de seslenen Aslan, "Türkiye'yi, bu coğrafyanın 'Telekom üssü' yapmak üzere canla başla çalışalım" dedi

New York'ta düzenlenen Social Good Summit Zirvesi'ne konuşmacı olarak davet edilen Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan ile sohbet ettik. Sohbetin ana konusu fiber yatırımları ve 4.5G'ydi. Aslan, Türk Telekom Grubu'nun son 10 yılda lisans bedelleri hariç 20 milyar TL yatırım yaptığını hatırlatarak, bu rakamın tüm operatörlerin yaptığının yüzde 51'ine denk geldiğini açıkladı. Fiber yatırımlarına kriz dönemlerinde bile ara vermediklerini söyleyen Aslan, 4.5G'ye güçlü altyapı yatırımları sayesinde hızla geçeceklerini belirterek, "Rakiplerimizin iki adım önünde olmak için çalışıyoruz. Sadece bize değil tüm GSM ve alternatif operatörlere yetecek altyapımız mevcut. Şu andaki toplam trafik kapasitemizin sadece yüzde 10'u civarında. Yatırım yapmadıkları için bunun rahatsızlığını hissedenler var. Yatırım yapmayanlar da 4.5G öncesi panikte" dedi. Türk Telekom Grubu'nun sahip olduğu fiberi paylaşmama gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Aslan, şöyle konuştu: "Altyapıyı paylaşmak regülasyonlarla düzenlenmiş bir konu. Sektör oyuncuları bu alandaki ihtiyaçlarının büyük bölümünü halihazırda bizden karşılıyor. Ülkemizin her alanda en ileri teknolojiye ve altyapı ile üst yapıya sahip olması için şimdi yeni bir vizyonu ortaya koyuyoruz. Bunun için de sadece bugünü ve kendimizi değil, yarını ve ülkemizi düşünerek sektörün oyuncu ve paydaşlarına çağrıda bulunuyoruz. Diyoruz ki; 'Gelin kendimizi dar kalıplar, basit hesaplar ve sınırlar içerisinde tutmayalım. Büyük düşünüp sınırlarımızı aşalım. Hep birlikte Türkiye'yi, içinde bulunduğu coğrafyanın, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya'nın 'Telekom Üssü' yapmak üzere canla başla çalışalım. Bunu yapmak için herkesin ayrı ayrı yatırım yapmasına da gerek yok. Altyapı sadece fiber demek değildir. Fiberi de mobili de paylaşalım. Mobilde altyapı yabancı vendorlardan alıyoruz. Bunu da ULAK Projesi'yle değiştirip yerli üretime destek verip, mobilde yerli baz istasyonu kullanmak istiyoruz. Mobilde yurtdışından aldığımız ekipmanlar yüzünden Türkiye ekonomimize on milyarlarca dolarlık yük yaratıyoruz. Bir de anten çöplüğü var ki, ona da çözüm bulmamız lazım. Bu alanlarda mükerrer yatırım yapılmamasını sağlamalıyız."

HANELERİN YARISINA FİBER

Rami Aslan, Türkiye'de fiber altyapının yetersiz olduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyledi. Hanelerin yüzde 98'ine ulaştıklarını belirten Aslan, şu bilgileri verdi: "20 milyon hanenin 11.3 milyonunda fiber var. Bu rakam Türkiye'deki toplam hane sayısının yarısından fazlasına denk geliyor. Fiber yatırımlarımız sonucu, 2011 yılsonunda fiberle kapsanan hane sayısı yüzde 20 iken, 2015'in ikinci çeyreği itibarıyla bu oran yüzde 60'lara çıktı. Bugün sunduğumuz Fibernet ve Hipernet hizmetlerimizle yüksek hızda internet hizmeti alan 1 milyon 252 bin abonemiz var. Bu oran, hanelerin yüzde 15'ine karşılık geliyor."

FİL GİBİ KIPIRDAMASI ZOR OLMAYAN BİR ŞİRKETİZ
Bilançolarının güçlü olduğunu söyleyen Rami Aslan, "Çok sağlıklı bir durumdayız, şoklara karşı dirençliyiz. Fil gibi kıpırdaması zor olmayan, atik ve çevik bir şirketiz. İşlemlerimizin çoğunu TL üzerinden yapıyoruz. Hayata geçirdiğimiz entegrasyonla önemli bir verimlilik sağladık. Kur dalgalanmasını buradan telafi ediyoruz" dedi. Son dönemdeki terör olaylarını da değerlendiren Aslan, "Umut ediyoruz ki en kısa zamanda orada hayat normale döner. Şu ana kadar bölgedeki kaybımız yönetilebilir seviyede. Çalışanlarımızın güvenliği önemli. Güvenlik önlemlerini artırdık" diye konuştu. İlk olarak Karaman'da başlattıkları, 81 şehre yaymayı planladıkları 'Akıllı KenTT' projesinden de bahseden Aslan, "Uygulamalar ile trafik bekleme süresini yüzde 25, kaza sayısı yüzde 60, karbon salınımının ise yüzde 40 azalması bekleniyor" dedi.

MAÇLAR SATIŞLARA YANSIDI
Rami Aslan, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayınlarından çok memnun olduklarını anlattı. TRT ile birlikte yapılan yayınların satışlarına olumlu yansıdığını kaydeden Aslan, "Tivibu platformu üzerinden maç yayınları 1 ay önce başladı. Satışlara olumlu yansıdı. Abone artışı konusunda rakam veremem ama çok arttığını söyleyebilirim" değerlendirmesini yaptı.

GUİNNESS DÜNYA REKORU KIRDIK
Türkiye'de Türk Telekom abonesi olan her 6 haneden 1'inin fiber altyapı kullandığını ifade eden Rami Aslan sözlerine şöyle devam etti: "Bu oran Almanya'nın 10, Fransa'nın 3.8, İtalya'nın 3.7 ve İspanya'nın 1.5 katı. Biz bunu daha da iyi hale getireceğiz. 2015 verilerine göre, AB üyesi 28 ülkedeki ortalama fiber penetrasyonu oranı yüzde 5.6 iken, Türkiye'de yüzde 11. Türkiye, fiber abone sayısında 1 milyon ve üzerinde olan AB ülkeleri sıralamasında 5'inci sırada." Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan, şebekelerinde taşıdıkları anlık trafiğin, 8.5 Tbps seviyesine ulaşarak Guinness Dünya Rekoru kırdığını belirtti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA