Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Niteliksel dönüşüm

Nicelik; nispeten kolaydır. Bütçenin gücüyle üstesinden gelirsin. Yetmediği yerde borçlanır nicelik dertlerini halledersin. Ancak nitelik, zihinsel zıplama gerektirir. Niceliği derdi "kaynak" iken niteliğin derdi, "idrak" sorunudur.
Başbakan Ahmet Davutoğlu; Urfa'da gazetelerin ekonomi müdürleriyle sohbet ederken, söz; niteliğe geliyor. Patinajdan kurtulup sıçrama yapacak isek niceliği aşıp niteliksel dönüşümü sağlamalıyız.
Nicelik, ulaşımdan lojistiğe geçmektir. Nicelik hastane ise nitelik, sağlık turizmidir. Nicelik, ihracatın cirosunu, nitelik ihraç malının kilogram fiyatını tanımlar. Nicelik turist sayısı ise nicelik; turist başına harcama kabiliyetidir. Nicelik tarım arazisi ise nicelik organik tarımdır. Nicelik okul sayısı eğitim yılı ise nicelik; insan kalitesidir. Nicelik diploma ise nitelik; beceridir.
Nicelik havalimanı sayısı olsa da nitelik; hava ulaşımının ülkeler kavşağı olmaktır. Nicelik ciro ise nitelik kârdır. Nicelik binanın kat niceliği ise nitelik; yaşam kalitesi yüceliğidir. Nicelik ömür ise nitelik hayata kattığın değerdir.
Türkiye, uzun süredir niteliğin farkında… Pek çok kurum, nicelikten öteye varabilmenin gayretiyle proje geliştiriyor, zihin reformu yapıyor. Başbakan'ın sözünü ettiği niteliksel dönüşüm, bu gayretin hükümet nezdinde, devletin tamamına taşınacağı işaretini veriyor bizlere…
Benim bu zorlu süreçte önceliğim; eğitim olurdu. Üniversite sayısını 200'ye çıkarıp niceliği çözdük ama tümünü toplasan bir kimya Nobeli edemiyorsa, niteliğe odaklanmanın zamanı gelmiş demektir. Okulların bina, sınıf, ısınma sorunu çözülmüş olsa da nitelikli talebe yetiştiremiyor olmamız artık sürdürülemez noktaya gelmiştir.
Niteliksel dönüşüm, bugünden yarına, yalnızca hükümetin değil, kişilerin ve kurumların en önemli gündemi olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA