Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Selçukya

Bazen bir kenti marka yapmaya tek insan yeter... Ya İskender gibi 17 kent kurarsın ya da o kente değer katan kişi olursun. Eğer o kenti küresel marka yapmış isen, kentin de kendin de bu ikbali paylaşır, ülkene değer katarsın.
Dünya üzerinde köy ve mezralar dâhil 1 milyon yerleşke var ve bunlardan 18 bini turizm varış noktası... Gezegende 100 yıldan yaşlı 1000 kent ve 1000 yıldan yaşlı 100 kent var. Konya bunlardan biri ve çok az insan Feyzi Halıcı kadar Konya'yı marka şehir yapma gayreti gösterebilmiştir.
Şair yazar Feyzi Halıcı'dan söz ediyorum. Hani Konya Mevlânâ ihtifallerini tanıtan, festivallere katan, yetiştirdiği şair, himaye ettiği ozanlar ve Yavuz Bülent Bakiler'in ifadesiyle, "kültür bakanı değil, tek başına kültür bakanlığı gibi çalışan" insan...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi'nin Ali Emiri Kültür Merkezi'ndeyiz. 90 yaşında, dinç, şiirleriyle ayakta duran Feyzi Halıcı'ya "Saygı Gecesi"ndeyiz. Eskader Başkanı Mehmet Nuri Yardım'ın ustalara vefa gayretiyle bir araya geldik. Kürsüde Yardım'ın yanı sıra Mehdi Ergüzel, Ahmet Özdemir, Sadettin Kaplan ve İsa Kocakaplan var.
Feyzi Halıcı'yı "günaydınım, narçiçeğim, sevdiğim" güftekârı olarak hatırlayanlarımız var. Ya da "Güzelliğin mi eksilir /Bir göz ile bakmağınan" mısralarındaki âşıkane üslubuyla... Edebiyatın klasiklerinden Çağrı dergisiyle yayıncı, Mevlevi Ayinleri ve sohbetleriyle mutasavvıf diye de...
Ben bu büyük ustayı, musiki notaları ve şiirleriyle tanıdım. Daha sonra oğlu Emrehan Halıcı ile Satranç Federasyonu, kurucusu olduğu Türkiye Zekâ Vakfı ve bu yıl 22'ncisini yapacağımız beste yarışması jüriliğinde birlikte çalıştık.
Fakat Feyzi Halıcı'nın bana göre bir diğer özelliği, kendisinin "Selçukya" diye nitelendirdiği Konya'ya verdiği markalaşma değeridir. Selçuklu başkenti Konya gibi şehirlerin varlığı, 3 temel dinamik üzerinedir.
Birincisi, tarihi kültürel mirastır ve Konya, Mevlana'sı, Selçuklusu ile var olageldi. İkincisi doğal kaynaklardır ki bugün Konya, ovası, tarımı ile ülkenin buğday ambarıdır. Üçüncüsü de kentin yerel kabiliyetleridir.
Bugün Konya, yerel kabiliyetlerin başında gelen Feyzi Halıcı ile bunu da başarmış, tarih sahnesinde daha binlerce yıl kalıcı olacağını göstermiştir. Diğer kentlerimize de birer Feyzi Halıcı nasip olur duasıyla aziz dostuma nice uzun ömür dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA