Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Reformcu Kabine

Eğer sprinter iseniz, 100 metre sonunda karbonhidrat yakarsınız. Ancak maratoncu iseniz varış noktasına geldiğinizde, kaslarınızın beşte biri artık sizinle değildir. Fakat koşuya sprinter başlayıp, maratoncuya dönüşmek, dayanıklılığın en verimli yolu olur.
Yeni Kabine nihayet açıklandı... Şimdi ilk 100 gün söz konusu. Bu 100 günde sprinter gibi atılacak adımlara bakıyoruz; halkın kesesine ve kasasına dokunanları görüyoruz.
Asgari ücret, emekliye zam gibi vaatler, çoktan ilan edildi bile. Kadın, genç ve girişimcilere yönelik vaatler de ilk 100 günlük ajanda içinde. Bana göre bunların yanında ve daha da önemli olan, 4 yıllık maratonun rengini belli edecek olan büyüme adımlarıdır.
Ben ilk 100 günde büyümeye yönelik tutumun, yatırımların ivmelenmesi, ihracatı artırma tedbirleri yanı sıra reformist karakteri yansıtacak bazı hayati düzenlemeler ile sergileneceği kanaatindeyim. Misal 657 Memur Yasası gibi...
İlk 100 günden sonra 6 ay ve 1 yıl hedeflerine bakınca, seçimden önce açılan ancak terör, mülteci gibi sorunlar yüzünden yeterince tartışamadığımız 25 yapısal dönüşüm paketinin peyderpey devreye alınacağını görüyoruz.
Türkiye'yi 2023 ufkuna taşıyacak bu paketleri hayatımızla ilişkilendirecek 1300 stratejik eylem adımı, yeni hükümetin görev süresi yarısına dek atılmış olacak. Başbakan'ın "Misyon Hükümeti" diye tanımladığı yeni kabinenin 1- temsil, 2- hizmet ve 3- ülkeyi yarına taşıma misyonları söz konusu...
Yeni kabinenin reform enerjisi, eskilerin tecrübesiyle yoğrulmuş genç üyelerden geliyor. İhtisasa önem verilmiş, uzmanlıklar değerli kılınmış ve bunu yaparken "gelenekten geleceğe" tutumu sürdürülmüş...
Gelenek, zaten 13 yıllık süreçte AK Parti kadrolarının iyi yaptıklarıdır. Gelecek ise enerjiden kültüre dek taze güçlerin devreye alındığını görüyoruz. Babacan'ın kabine dışı kalması, bana göre Türkiye'ye fazlaca dayatılmış ezberlerin de artık bozulduğunu gösteriyor.
G20 toplantılarında zaten Türkiye'nin küresel arenada ekonomi vitrini olarak kişiye bağımlı olmadığımızı dünyaya göstermiştik. Halkın artan desteğiyle siyasi istikrarı tazelemiş ülkenin, finans dünyasından sermaye piyasalarına dek her alanda yeni ve taze ilişkiler kurulabileceğini görmüştük. Yeni kabineyle şimdi, 4 yıllık maratonun reformlarını birlikte yaşayacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA