Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Beyaz adam tedirginliği

Cumhurbaşkanı ile Sahra Altı Batı Afrika seyahatinin son durağı Gine'deyiz... Afrika'nın en fakir ülkesinde yoksulluğun boyutu dehşet ve beyaz adam buraları sosyal çöplüğe çevirmiş. Gine'nin beyaz adamı Fransa, ülkenin yeraltı zenginliklerini, altın, elmas, kauçuk her ne varsa sömürmüş, ebola afeti çıkınca da çekip gitmiş...
Etrafındaki batan ulusların cankurtaran filikası Türkiye yalnızca Suriye'den 3 milyona yakın mülteciye kucak açmakla kalmıyor, Afrika'nın geri bıraktırılmış ülkelerine de şefkat elini uzatıp farklı bir beyaz adam modeli çiziyor.
DEİK ev sahipliğinde düzenlenen İş Forumlarının sonuncusu Gine'nin başkenti Konakri'de kurulan iş konseyi, bu ülkenin gelişmesine katkı sağlayacak adımların başlangıcı olacak. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile Gine İşverenler ve Girişimciler Konfederasyonu Başkanı Hadja Gouma Traore arasındaki imza törenine Erdoğan ile Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde katıldı.
Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'de, farklı düzeyde de olsa dikkatimi çeken; Türkiye'nin yardım adımlarına, DEİK üyelerinin projelerine karşı gösterilen tedirginlik oldu. Yüzyıllardır sömürülen insanlar, öğrenilebilir acizlik içinde kendilerine uzatılan şefkat eline dahi kuşkulu yaklaşıyorlar.
Haklılar
da... Afrika'da yoksulluğu gidermek için Batı'nın yaptığı yardımların çoğu, bu ülkeleri daha fazla sömürme yönünde tecelli etmiş. Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, 4 ülkeyi de Türkiye'nin şefkat coğrafyasına dahil etmek için kurumun girişimlerinden söz ediyor. Batı gibi "yardım edilmiş yoksulluk" yerine, "giderilmiş yoksunluk" noktasındaki gayretlerimizi sıralıyor.
Onurunu incitmeden insani yardım önerilerimizi kavramaları, bu defaki beyaz adamın farklı olduğunu anlamaları zaman alacak. Yeter ki TİKA'nın, Kızılay'ın, buralarda şube açan MÜSİAD'ın DEİK'in gayretleri azalmadan devam etsin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA