Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

TRT’nin ekonomi kanalı

Yok... Peki, merak ettiniz mi neden yok? TRT 1 var, World, Haber, Spor, Avaz, Çocuk, Belgesel, Müzik, El Arabia, Diyanet, Türk, Kürdi, Okul ve TBMM Tv...
Ama ekonomi yok.
Neredeyse her alanda var fakat hayatın en önemli alanındaki ekonomiye dair kanalı yok.
Peki, ihtiyaç var mı? Var.
Zira ekonomi yayıncılığındaki tek sesliliğin, farklı görüşlere de yer verecek çeşitliliğe ihtiyaç var.
Her birimizi "homo economicus" haline getiren günlük iktisadi hayata dair, zengin içeriğe muhtacız.Öncelikle çok seslilik... Faizden büyümeye, enflasyondan Merkez kararlarına, Borsa'dan ekonomi STK'larına dek bütün aktörlerin tek ses olduğu bir Türkiye düşünün...
Hal böyle olunca o tek sesin dışında görüşü olanlar, kendini ifade edecek alan bulamaz, piyasaları tek merkezden yönetme riski yükselir, artık işe yaramaz hale gelen tezler topluma dayatılır, oluşturulan algı "tek gerçek" gibi gösterilir.
28 Şubat'ı hatırlayın, tek sesli siyaset medyası "düğmeye basmış" ve toplumun bir kesimi çok derin acılar yaşamış, ülkenin kaynakları heba edilmişti. Ancak 2007'de artık siyasette çok seslilik vardı, Cumhuriyet mitinglerine ve yığınca şamataya rağmen, aynı odakların darbe girişimleri başarısız kalmıştı.
Düşüncenin de tek "tank"ı vardı ve ancak onlar "think" edebilirdi. O tank genelde kışlaya yakın durur, fark sesleri sindirip itibarsızlaştırırlardı.
Fakat 2000'lerde çok seslilik, SETA benzeri düşünce kuruluşları sayesinde bildik ezberler üzerinden toplum mühendisliği yapanları etkisizleştirebildik.
Tıpkı siyasette olduğu gibi ekonomide de çok sesliliğe ihtiyaç var. Gerek hükümetin aldığı kararlar, gerek FED, AB Merkez Bankası veya dış ekonomik gelişmelere karşı verilen tepkiler, birbirine yakın "tek ses" üzerinden tartışılıyor.
Ekonomide TRT'nin kuracağı bir ekonomi kanalı, piyasalar ve vatandaş üzerinde döviz, faiz, borsa, kriz gibi kavramlar üzerinden toplum mühendisliğine de mani olacaktır.
Enflasyon ve faiz ilişkisindeki son tartışmalara bakın.
Yumurta tavuktan çıkar sabit fikriyle ekrandan yankılanan "tek ses", dünyanın bir bölümü "tavuk yumurtadan çıkar" diye düşünse dahi, bu kesimler kendini ifade edecek mecra bulamıyor.
Arada tersini söyleyene ya "cahil" deniyor veya diploması sorgulanıp itibarsızlaştırılıyor.
Oysa ekonomideki tek sesliliğin dışında görüşte olanların sesini duyuracakları bir platform olsa, siyasetteki algı vesayeti ortadan kalkacak. TRT World misali TRT Ekonomi kanalı her türlü lobinin algı operasyonlarını engelleyebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA