Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İkinci nesil organize sanayi

Türkiye'de 284 organize sanayi bölgesi var. İlki 1961'de Bursa'da kuruldu ve otomotiv endüstrisinin kuluçkası oldu. Tecelli midir bilinmez ikinci nesil organize sanayi bölgesi (OSB) de Bursa'da kurulacak.
Nedir şu OSB? Sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak için tesislerin bir yerde toplanması...
Amaç, yol, su, elektrik gibi temel altyapıyı sanayi tesislerinin hizmetine sunmak...
OSB'ler gerekliydi ve ülkeye çok faydaları dokundu.
Ancak değişen rekabet şartları yüzünden ikinci nesil OSB ihtiyacı doğdu. Peki, bunun yeni neslinin öncekinden farkı nedir?
Öncelikle mekân birliğinin niceliksel odağını aşan unsurlar var.
Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası, kentte zaten var olan 22 OSB'ye 23'üncüsünü eklemek yerine ikinci nesilde öncü olmaya karar vermiş, adını da TEKNOSAB koymuş.
Başkan İbrahim Burkay'dan farkı dinliyoruz:
1-Lojistik sağlayacak, bütünleşik ulaşım ve dünya ile koordinasyon söz konusu. 2- Üniversitesi olacak. Zira bilgi yoksa katma değer de yok. 3- Enerjisini kendi temin edecek. 4- Yeşil, yenilikçi ve yerli üretim merkezi olacak. 5- Firmalar mülkiyet yerine üretimle var olacak.
Görünen, OSB'ler üretim ile ar-ge merkezlerini bir araya getiriyor. Teknokentlerin katma değeri yüksek üretimle buluşmasıyla sonuçlanan bir evlilik söz konusu.
Yol su elektrik yanı sıra bilim, finans, lojistik gibi küresel ekonominin olmazsa olmazları OSB'lere entegre edildiğinde, Türkiye küresel nitelikli üretim üssü olacak.
2023 hedeflerine varmak için böylesi devrimci adımlara ihtiyacımız var zaten.
Bursa, tıpkı 55 yıl önceki gibi yeni çağa öncülük ediyor. Biz de bu hayırlı projenin takipçisi olacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA