Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Vergiye sadakat ödüllendiriliyor

Meclis'te bir torba yasa teklifi var ve içinde önemli bir öneri barındırıyor: "Hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükellefe indirim imkânı sağlamak."
Teklife göre indirim oranını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Beklenti, verginin oranında değil ancak tutarında %5 civarında indirim. Kısıtları şöyle: İndirim miktarının 1 milyon lira aşmaması, inceleme sonucu ceza kesilmemiş olması, düzenli ödeme ve beyanname verme koşulu, vs.
Burada önemli olan, vergisine sadık olanların, sürekli aksatana karşı avantajlı hale getirilmesidir. Zamanında ödeyenin enayi yerine konulduğu süreçte neredeyse her "son ödeme tarihi" en az 1 kez uzatılır, buna rağmen vergi tahsilatında gecikme yaşanır.
Hammurabi, ilk yasaları Babil sokaklarına diktiği dev taş tabletlerle kent halkına duyururken hukuk sistemine devrimci bir katkı sunmuştu: "Yasayı bilmiyorum" deme seçeneğini ortadan kaldırmak... O tabletlerin çoğu vergiye dair idi; "ölümden ve vergiden kaçılamaz."
Tabletlerin birinde şu hüküm vardı: "Vergisini ödemeyenin kellesi gider." Binlerce yıllık tarihin pratiği gösterdi ki kelleler de gitti, vergiler de kaçırıldı. Modern zamanlarda hem vergi teknikleri hem de tahsil yöntemleri çok değişti. Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde vergi idaresi reformu sağlandı.
Buna rağmen vergi toplamak, her ulusta olduğu gibi bizde de daima sorunlu olagelmiştir. Bu son teklif, bana göre, vergi tahsilatında önemli fark oluşturacaktır. Zira her işini yasaya uygun yapan kayıtdışına itibar etmeyenlerin, bir nevi mağduriyeti söz konusu idi.
Vergisini sürekli geç ödeyen, hiç ödemeyen, savsaklayan veya kaçıranlar karşısında vergisine dakik ve sadık olan mükellefin mağduriyetinden söz ediyorum. Bunun bir karşılığı olmalıydı.
İşte bu teklif bunu sağlayacak. Uygulamada ne kadar işe yaradığını göreceğiz. Umudum, kamunun indirimle birlikte oluşacak gelir kaybından daha fazlasını Maliye'nin kasasına koymasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA