Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kabin yasağı THY’ye saldırı

İngiltere ve ABD'nin elektronik cihazların kabine alınması yasağı, en büyük zararı, bayrak taşıyan havayolumuz THY'ye verecek. Bu yasak, Türkiye özellikle İstanbul ayaklı transfer uçuşlarının Avrupa'ya kaymasına yol açabilecek.
Bir diğer zarar, Türkiye imajına yönelik... İstanbul çıkışlı uçuşların, bir şekilde "güvensiz" olduğu algısı oluşturuluyor. Bunun anlamı, turizme ve havayolu sektörüne ilave külfettir.
Yasağın özünde, uçuş güvenliği yatıyor. Güvenli uçuşu kim istemez ki... Laptop benzeri cihazların teröristlerin elinde bombaya dönüşebilme riski, öteden beri var ve şirketler buna karşı tedbir getirmiş durumda...
Son yıllarda ömrüm, havalimanları, güvenlik kontrolleri ve uçaklarda geçiyor. Havalimanı girişinde laptoplar, özellikle çıkarılıp ilave kontrole tabi tutuluyor. Hatta çalıştırılarak, "başlangıç ekranı" görülünce geçişe izin veriliyor.
Yetmiyor, uçakta kalkış ve inişte zaten kullanılmıyorlar. Seyir süresinde ise genelde business bölümdeki iş insanları, profesyoneller, laptoplarıyla yol boyu çalışıyor. Kabine izin verilen akıllı cep telefonları ile ne sunumu hazırlayabilir, ne yazı yazabilir ne de hesap kitap yapabilirsiniz.
Karşı tez olarak getirilen, "havayolu şirketleri kabinde tablet dağıtsın" önerisine gelince... İnsanın kendi laptopu gibisi yoktur. Adı üstünde "kişisel bilgisayar" ve size ait bütün bilgileri taşıyor. Ekran ve klavye imkânları sayesinde ofisinizdeki kadar rahat çalışabiliyorsunuz.
Söz konusu yasağın uçuş güvenliğini sağlama bahanesi, bana göre Türkiye'ye yönelik yeni bir saldırıdır. Öncelikle hedefteki, THY'dir ve Türkiye'nin "güvenilir ülke" algısıdır.
Dışişleri Bakanlığı'nın bu karara yönelik girişimde bulunması yetmez, THY dahil sivil havacılık şirketleri, ekonomi STK'ları ve medyanın bu karara karşı mücadele vermesi gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA