Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sorunlu coğrafyada işbirliği formülü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "sorunlarla boğuşan coğrafyada istikrar adaları" diye tanımladığı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerle daha yoğun diyalog için Kuveyt yolundayız. Bölgesel ve küresel sorunlar karşısında Türkiye ile görüşleri örtüşen körfez ülkeleriyle istişare ve işbirliğine önem veriyor; "barış, huzur ve istikrar arzu ediyoruz." Kuveyt ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, tahmin edileceği gibi "potansiyelin çok gerisinde" ve bu eksiği tamamlamak için yollardayız yine... Referandum sonrası Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle, güçlü liderlik ve siyasi istikrarın kurumsallaşmasıyla birlikte mayıs zirveleri daha da önem kazanıyor.
Önce Hindistan, sonra Rusya, şimdi Kuveyt, ardından Çin ve akabinde ABD...
Gezegen nüfusunun üçte ikisi, dünya ekonomisinin %80'iyle, iletişim düzeyini yükseltmek ve Türkiye'nin artan jeopolitik gücü ışığında yeni ilişkiler kurmak, sadece siyaseten değil, ekonomik açıdan da büyük önem taşıyor.
Kuveyt ile karma ekonomik komisyonlar, işbirliği ortak komite toplantıları yanı sıra bölge barışına kalıcı çözüm arayışları, mayıs zirvelerindeki genel tutumumuz aslında... Hindistan'da görüştüğümüz pek çok grup, Türkiye'yi sadece bölgesinin değil, uzak coğrafyaların da istikrar unsuru olarak gördüğünü beyan ediyordu.
Sanayi üretiminin mart verilerine bakınca, büyümenin ayak seslerini duyuyor, ekonomi üzerinden bölge barışını sağlamada artan rolümüzü daha iyi kavrıyoruz. Barışın yeşerteceği hızlı büyüme ile bölgedeki zor günler de geride kalacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan "ekonomik kalkınmamızı el ele gerçekleştirdiğimiz ölçüde, karşılık olarak istikrarımızı teminat altına alarak dış aktörlerin menfi etkilerinden muaf tutmamız mümkün olacaktır" diyor.
Sorunlu coğrafyada istikrar adası ülkeler arasında ilişkiyi ve iletişimi "dış aktörler" aracılığıyla değil, doğrudan temin ettiğimiz ölçüde başarı geleceğine inanıyorum. Nitekim tam da bu formül gereği yine yollarda, Kuveyt yolundayız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA