Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Korsan taksici

İnsanı eğitemiyorsan, malzemeyi eğit derler... Pek çok mühendislik çözümünün ilham kaynağı budur. Işık otomatlarından kapılara, hızını ayarlayan otomobile, hatta kamyonlara dek...
Tesla, 2020'de sürücüsüz kamyonunu, batarya kirası hariç 100 bin $'dan satışa sunacağını duyurdu bile. Yakıttan sürücüye dek %70 tasarruf bekleniyor lojistik sektöründe. Volvo, içinde şoför varken aracın rotasında seyrini, uydu üzerinden otomatiğe bağladı bile. M2M denilen (makineler arası) sistemler sayesinde, sürücüsüz araçların, kendi aralarında haberleşerek, trafikte ortak davranacağı günler kapıda... Gereksiz korna, şerit ihlali, makas atma, küfür, bağrış-çağrış son bulacak, kazalar belki de sıfırlanacak.
Bu gelişmeler bilim kurgu değil, laboratuvar çözümleri artık. Prototipleri denemeye başladık bile. Bir yanda akıllı kentler diğer yanda akıllı eşyalar ve bizlere yardım etmek için tasarlanmış akıllı robotlar...
Bütün bunları "elin oğlunun teknoloji öyküsü" gibi dinleyince, cari açığımızın miktarı artacak ancak sadece içeriği değişecek gibi geliyor bana. Misal petrolün yanı sıra akıllı telefona milyarlarca $ harcıyor olmamız gibi...
Daha girift bir dünyada yaşayacağımız kesin ve yeni mutsuzluk alanları oluşacak tabiatıyla... Robot istihdamı yüzünden işimizden olacak, bir ömür süren işsizlikleri tanımlayacak fakat hayatımızı zora sokan angaryalardan da kurtulmuş olacağız.
Benim lafı getirmek istediğim yer taksi şoförleri... İşini doğru dürüst yapan çok az sayıdakileri bir kenara bırakarak diyorum ki şu sürücüsüz araçlar yüzünden "korsan taksiciden" kurtulacağım için çok sevinçliyim. Korsan taksici derken ruhsatlı sarı taksi dışında kaçak yolcu taşıyanları kast etmiyorum.
Bildiğiniz o sarı araçlar içinde bizlere korsanlık taslayan, yağmurda almayan, turisti fıldır fıldır dolaştıran, aracını pis tutan, sigara kokutan ve yolcusunu telefonu, telsiziyle taciz edip kötü davrananları kastediyorum.
Yetmezmiş gibi "daha ucuz hizmeti daha temiz araçlarla sunan" alternatiflerini "korsan taksi yasasıyla koruyan" belediyelerin, bunları eğitmek yerine onlara arka çıkması, %15 zam vermesi, paralel plakalı karşının taksisine polisin göz yumması da cabası...
Tesla ve Volvo'nun sürücüsüz araç ilhamı ile kamyon şoförü işinden olacak belki ama taksilerde bize kötü davranan, eğitimi reddeden, adres bilmeyenlerinden de kurtulmuş olacağız şükür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA