Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İstanbul’a yılda 2 milyon kruvaziyer yolcusu

Şu sıralar internette şehirlerin popülerliğini anlatan video izlenme rekorları kırıyor. 1500 ile 2018 yılları arasında dünyanın en popüler ilk 10 kenti sıralamasını gösteriyor.
İstanbul' 1600'lü yıllarda daima ilk sırada yer almış, izleyen süreçte uzun süre listede kalmış.
İstanbul bugün küredeki popülaritesini, marka değerini arttırmak için atılımda… Havayolunda kıtalar kavşağı olduk, yeni havalimanı bunu pekiştirecek.
Lojistik, fuar, kongre, finans alanında iddialarımız söz konusu. Şimdi, nehir deniz formundaki Boğaz'ı, altın boynuz Haliç'i ve Yenikapı'da inşası düşünülen kruvaziyer limanıyla yeni ufuklar peşinde… Kuşadası limanıyla başlattığı denizcilikteki yatırım seferini 10 ülkede 18 noktaya taşıyan İşadamı Mehmet Kutman ile Karayipler hamlesi ardından bu alandaki gelişmeleri konuştuk.
Global Port Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman; Yenikapı kruvaziyer limanı sayesinde yılda 2 milyon yolcu garantisi verebileceklerini söylüyor.
"Yolcu garantisi istemiyor, aksine yolcu garantisi veriyoruz" diyen Kutman, günde 8 gemiye hizmet verecek projesinden söz ediyor;
"Rezidanslı, AVM'li liman beklentimiz yok. Sadece kruvaziyer limanı yeterli olur. Limanın İstanbul'a katkısı başlangıçtan 300 milyon $ olur." Kruvaziyer turizmi, son yılların yükselen trendi… Bunlardan 6 bin 500 yolcu kapasiteli olanıyla seyahat ettim, demir atılan limanlara alışveriş, kumanya, yakıt ve turist trafiğiyle sağladıkları faydaya tanık oldum. Şu anda 8 bin 500 kişilik devasa modelleri üretiliyor.
Belli ki bu alanda çok fazla gelişme yaşanacak ve dünyadaki 18 liman, Türk yatırımcıya ait.
Kutman; "bu 18 limanımızın her biri Türkiye'nin büyükelçiliği sayılır" diyor. Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Satıcı; limanlardaki mağazalara ülkemizden "halı, mücevher markaları götürebiliriz" bilgisini aktarıyor. Sahi, bu limanlarda neden Türk restoranlar, çok sayıda Simit Sarayı olmasın… Dünyadaki 28 milyon kruvaziyer yolcusunun 8 milyonuna hizmet verdiklerini belirten Kutman; "Nassau ve Antiqua, Barbuda ile eklenecek yeni limanlarla bu sayı 14 milyonu bulacak" diyor. Peki, ya bu dev gemiler İstanbul'a gelebilecek mi?
Malüm Çanakkale Köprüsü altından geçilmesi şart.
Merak ettik, en büyük kruvaziyer gemisinin boyunun 70 mt. civarında olduğunu öğrendik. Çanakkale Köprüsü'nü de müteahhitlerinden Başar Arıoğlu'na sordum;
"74 mt. sorun yok, tümü geçer." Netice; 2 yılda 2 milyon kruvaziyer yolcusu ve orta vadede 1 milyar $ İstanbul turizmine katkı… İstanbul böylesi nitelik adımlarıyla yeniden kürede yükselecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA