Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

HeritageGE niye doğmadı?

Geçen hafta The Sunday Times, "Heritage-Genel Enerji evliliği bu hafta bekleniyor" diye yazınca biz de anlaşmanın imzalanmasını beklemeye başladık. Ama nafile! İngiliz petrol şirketi Heritage Oil ile Çukurova Holding'e bağlı Genel Enerji şirketi arasındaki anlaşma bir türlü imzalanmayınca, "Acaba bir sorun mu var?" diyerek İngiltere'de yaşayan ve konuyu yakından takip eden bir kaynağı aradık. Kaynağım, "İngilizler anlaşmayla ilgili süreci sorunlu buldu, evlilik süreci durdu. Bu iş askıya alındı. Haberin olsun" deyince konuyla ilgili bilgi alabilmek için telefona sarıldım, Genel Enerji'yi aradım. Şirketten ses seda çıkmadı. Kolay mı? Heritage şirketinin kurucusu olan Tony Buckingham, adı "HeritageGE" olacak şirketin CEO'sunu belirlemek için çalışmasını bile tamamlamıştı. Genel Enerji'nin ortaklarından Mehmet Sepil işin başına getirilecekti.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi de bu şirkete yüzde 17'lik payla ortak olacaktı. İş büyüktü. Türkiye, enerji diplomasisi yolculuğunda sınav verecek, açılım yapacaktı.
Demek ki olmamış, sonuca üzüldüm.

***

Türkiye enerjide kaybetmemeli!
Tam tersine bölgesel çapta rekabet edebilecek enerji şampiyonlarını yaratmalı! Dünyanın dev enerji şirketlerinin arkasında mutlaka devlet desteği var. Türkiye de bu konuda kendi şirketleri için elinden geleni yapmalı! Enerji diplomatı Mehmet Öğütçü'ye göre yapılacak iş belli: "Devlet, kim olursa olsun, dünya ölçeğinde rekabet edebilecek her oyuncunun arkasında durmalı. Aksi takdirde küçük taşeron şirketlerle bir yere varması mümkün değil." Öğütçü, "Büyük oynamak için büyük stratejilerin olması gerekir" diyor. Çok doğru.
İşte bu evlilikte yaşanan sıkıntıların çözümü için Türkiye vakit kaybetmeden devreye girmeli. Sonuçta yol belli. İktidar, bölgesel şampiyonlar için hem siyasi hem de finansal açıdan destek vermeli. Uluslararası stratejik ortaklıklar için devreye girmeli. Bizzat Başbakan Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Genel Enerji'nin yaşadığı sıkıntıların aşılmasında gerekeni yapmalı. Çünkü başka çıkar yol yok!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA