Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İhracatçı çıkış yolu arıyor

Türkiye'nin bir numaralı sorunu işsizlik! Bu sorunu çözmeden nefes almamız mümkün değil. İşsizlik sorununu çözmek için Türkiye'nin her yıl düzenli olarak yüzde 7 büyümesi şart. İş ve aş yaratmak için yatırım gerekiyor.
Türkiye, yatırım açığını kapatmak için sıcak para çekmeye çalışıyor. Gelen sıcak para ise bir türlü "istihdam" yaratmıyor. Kabul edelim. Yatırım ve sermaye açığı çeken bir ülkeyiz. İstihdam yaratan kaliteli büyümeye ihtiyacımız var.
Peki, Türkiye nasıl büyüyecek?
Görünen o ki, tarım sektöründe fiziki olarak büyüme devam edebilir gibi duruyor. Kamu ve özel sektörde enerji yatırımları sürüyor. Enerjide toplam üretim kapasitesinin yüzde 6 ile 7 arasında sıçrama yapması kaçınılmaz. Üstelik geçen yıl bankacılık sistemi toplamda aktif büyümeye yüzde 16 katkı sağlamış. Bankacılık, tarım ve enerji sektöründeki bu gelişmenin çarpan etkisi elbette çok fazla.
Ama kısa vadede iş ve aş bekleyen geniş kitlelere çözüm getirmeyeceği de apaçık ortada.
Ahkam kesmeyelim. Türkiye, IMF ile yolculuğunu netleştirecek. Sonra da en büyük iki gelir kalemi, turizm ve ihracat için ortak akılda buluşacak.

***

Geçen yıl küresel kriz yüzünden dünya ticareti yüzde 12 daraldı. Dünya ticaret pastasından yüzde 1.5 pay alan Türkiye ne yapsın?.. İhracat pazarlarındaki daralmanın sıkıntısını yaşıyor. Türk ihracatçısı kendine yeni bir çıkış yolu arıyor.
Dün Erzurum'daydım.
Erzurum'da telaş var. Şehir, 2011'de yapılacak olan Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları'na (Universiade) hazırlanıyor. Abartı yok. Erzurum'da nineler, dedeler kayağa başlamış. Palandöken popüler.
Ancak Erzurum'da Aşkale Çimento dışında 50 kişiye iş ve aş yaratan tek bir fabrika yok.
Erzurum arayışta. Hayvancılık konusunu tartışıyor. Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Irak pazarı dışında Ermenistan sorununun çözüme kavuşmasını bekliyor. Geçen yıl 4 milyar dolarlık ihracat yapan ve 15 ili çatısı altında tutan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, Kars- Arpaçay ve Iğdır-Alican sınır kapılarının açılmasıyla birlikte ihracatın 6 milyar doları aşacağını öngörüyor.
İki kapının açılması, Ermenistan üzerinden Asya'ya kısa ve güvenli ulaşım ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine sıfır gümrükle ihracat yapma şansı getirecek.
O yüzden dadaşlar diyarı, Erivan'dan haber bekliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA