Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yoksulluk yeniden tanımlanıyor

Fakirliğin gözü kör olsun!.. Başımıza ne geliyorsa "yokluktan" geliyor. Türkiye zenginleşemediği için halkımızın yoksulluğu bir türlü bitmek bilmiyor.
Eğer Türkiye, "Küresel oyuncu olacağım!" diyorsa, tez elden yoksullukla nasıl başedeceğini öğrenmeli. Yoksulluk kader değil. Yoksullukla ilgili uyarıyı önce Dünya Bankası yapıyor."Çok fakiriniz var. Varoşlara dikkat edin!" diyor.
Türkiye'nin en zengin iş insanlarını bir çatı altında toplayan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜ- SİAD) Başkanı Ümit Boyner, "Fakirlik sadece fakirin değil, hepimizin sorunudur!" diyerek başkan olur olmaz farklı bir açılıma imza atıyor. Türkiye'deki fakirlik zenginlerimizi de artk rahatsız ediyor!!!

***

Kabul...
Son 10 yılda iyi işler yaptık. Kamu kesimini üretimden uzaklaştırdık. Ekonomideki genel rekabeti az da olsa düzelttik. Ama bir de yıkıp geçtiklerimiz var ki, bir türlü göremiyoruz. Özel sektörümüz istihdam yaratamıyor. Bu durum yapısal mı? Yoksa geçtiğimiz 10 yılın tercihi mi? Bilmiyoruz.
Bir an önce kamu ve özel sektörün bir araya gelip konuyu konuşması şart. Teşvik sistemimiz, vergiler, eğitim kısacası her şey istihdam odaklı olmalı.
İnsanımız yalnız, borçlu ve suçlu.
Fakirlik yalnızlığı, borçluluğu ve suçluluğu beraberinde getiriyor. Türkiye'nin giyeceksiz, yiyeceksiz ve barınmasız 700 bin insanı var. Nisbi yoksulu 6.5 milyon kişi.
Yoksulluk sorunu büyüyor. Üstelik bu sorun krizle ilgili bir sorun değil, yapısal. Çözmek zorundayız. Çok sayıda fakirimiz var. Ankara'da iki aydır eylem yapan ve açlık grevini sürdüren Tekel işçileri artık sadece kendilerini temsil etmiyor. Son 10 yılda aşırı fakirleşen bir kesimin sözcülüğünü yapıyor.
***

AK Parti 2002'de, "Yoksulluk ve yolsuzluk" dedi, iktidar oldu. 8 yıllık iktidarı döneminde de yoksullukla mücadelede "sosyal devlet yardımlarını" ve "yeşil kartı" aktif hale getirdi. 9 milyon insanımız yeşil kart kullanıyor.
Anlıyorum ki, gelinen noktada hem AK Parti içinde, hem Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) "Yoksullukla mücadeleye" yeni bir çerçeve arayışı sürüyor.
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Türkiye için yeni bir 'yoksulluk ve engelli tanımı' yaptırmak, yeşil kartla ilgili yeni çerçeve çizmek için harekete geçmiş. Çalıştaylar düzenliyor.
Geçtiğimiz cuma günü yapılan "Kadın İstihdamı" çalıştayına katıldım.
Hazırlanacak raporu bekliyorum. Rapor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlıklara sunulacak. Ben, Türkiye'nin iş ve aş yolculuğu için "özel iş açılımı" isteyen biriyim. Yoksulluğu önlemenin tek yolu, istihdam yaratmak! Ama yeni yoksulluk tanımı denilince de duruyorum. Yeni kriterler ne olabilir, merak ediyorum.
Detay bekliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA