Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yeni kuşak çiftçilerimiz

Yıllar önce hayvancılıkta sıçrama yapacağız dedik. İthalatı yasakladık, her eve bir inek vermeyi denedik. Gelin görün ki, olmadı. Et fiyatları uçtu. Artık et yiyemiyoruz!.. Bol bol süt işletmesi kuruluyor. Fakat Türk halkı süt içemiyor!.. Fransızlar, buğday, arpa gibi ürünlere "Büyük Kültür" der. Biz, buğday, arpa, ayçiçeği gibi ürün üretiminde bir türlü ölçeği büyütemiyoruz. "Bir ileri bir geri"gidiyoruz. Mehter marşıyla yola devam ediyor, deneme yanılma modeliyle tarım politikası oluşturmaya çalışıyoruz. Oysa tarımda dönüşüm yapmalıyız. İşimiz, tarım ekonomisini çekici hale getirmek ve yönetmek olmalı.
Yıllar önce sanayi ülkesi olacağız dedik, köylümüzü sanayi işçisi yaptık. Sosyal açıdan saatli bombaya dönüşen varoşları yarattık. Bugünün köylüsü çıkış yolu arıyor. İşini bırakıyor ama tarlasını, babadan kalma toprağını, kentli, iyi eğitimli, arayış içinde olan ve tarıma gönül veren yeni kuşağa teslim ediyor. Bu kuşak kararlı. Çiftçi olacak. Bol bol ağaç dikiyor. Köylü ne yapsın? Çocuğunu tarım işçisi yapmak için "yeni kuşak çiftçiye" teslim ediyor.
Tarım uzmanlarına göre gidilen yol doğru. Ama koşulan mesafe yetersiz.

***

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı hedef koymuş, "2012'de 70 milyar dolarlık tarımsal üretim, 30 milyar dolar ihracat" diyor. Türk bankaları durumun farkında. Geçen yıl tarım sektörüne 14 milyar TL kredi kullandırmış. İhracatçımız 13 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç etmiş. Az mı?
Dün Denizbank'ın tarım yapmak isteyen girişimciler için başlattığı "Tarım Plus" paketinin sunumunu izledim.
Denizbank'ın tarım için kullandırdığı kredi 1.5 milyar TL'yi bulmuş. Müşteri sayısı 350 bin kişiye ulaşmış. Bankanın toplam nakdi kredileri içinde tarımın payı yüzde 9.2. Bu oran, yüzde 3.8 olan sektör ortalamasının çok üzerinde. Dolayısıyla Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş'i kutluyorum. Seracılık, süt sığırcılığı ve meyvecilik yapmak isteyenlere yatırım kredisi veriyor. Girişimcileri yüreklendirmek için farklı alanlarda iş yapıp başarı kazanmış ama sonunda elini, yüreğini ve beynini toprağa bağlamış işadamlarıyla medyayı buluşturuyor.
TEMA'nın kurucularından Nihat Gökyiğit, şarapta Corvus markasını yaratan Reşit Soley, Acıpayam'da 76 kiloluk süt veren ineğe adı verilen Ulusal Süt Konseyi Başkanı Ethem Sancak, Intercity Genel Müdürü, şimdi ceviz ve badem ağacı diken Eylül Tarım'ın sahibi Vural Ak, Türkiye Fide Üreticileri Derneği Başkanı Dr. Savaş Titiz deneyimlerini anlattı.
Onlar yeni kuşak çiftçilerimiz.
Yeter ki gönül verelim. Oluyor. Denizbank tezek kokusunu almış, koşuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA