Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Çin, petrol şirketi avında

Petrol fiyatları 70 doların altına iner mi? Geçmişte daha kötüsü oldu. 2008'de kriz kendini hissettirirken 140 dolara çıkan petrol fiyatı, 6 ayda 40 dolara kadar indi.
Dolayısıyla olmayacak bir şey yok. Kriz derinleşirse her şey ihtimal dahilinde. Henüz petrol piyasasında rüzgâr esmiyor. Fiyatların yükseleceğine dair küçük bir işaret yok. Analistler, fiyatın yılsonuna kadar 90-120 dolar arasında oynayacağına işaret ediyor.
Kısa süreli sert iniş ve çıkışlara hazır olun!
Dünyada günde 85 milyon varil petrol çıkıyor. Libya'daki karışıklık yüzünden 1.5 milyar varil petrol devre dışı kaldı, bu ülke Akdeniz çanağını etkiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), "üretimi artır" diye petrol ihraç eden ülkeleri temsil eden OPEC'e bastırdı. İran ve Venezüella bastırınca OPEC oralı bile olmadı.
İki kurum restleşti.
IEA, Suudi Arabistan'ın katkısıyla 300 bin varil petrolü devreye soktu. Epeydir üyelerine, en az 90 gün tutulması zorunlu olan rezervleri sattırıyor. Çünkü Libya petrolünün en erken 2012, normal şartlarda ise 2014'te devreye gireceği söyleniyor,

***

Arap baharı enerji haritasını etkilemedi.
Tunus ve Mısır'da eski yönetimler işbaşında, ilk ciddi değişim Libya'da olacak. Peşinden Suriye devreye girebilir.
Ortalık karışık. Şirketler temkinli. Petrol arama işine para bağlamıyor. "70 doların altında petrol aramaya değmez. Bunun altında yatırım maliyetleri kurtarmıyor, iş, ekonomik olmaktan çıkıyor" iddasındalar.
Yeni petrol sahaları açılmıyor.
Böyle giderse 2-5 yıl içinde petrol arzında büyük bir sıkıntı yaşanacak. Petrol ihtiyacının yüzde 55'ini ithalat yoluyla karşılayan Çin, hiç fırsatı kaçırır mı? 10 yıl sonra petrol ithalatı yüzde 70'e çıkacak. Daha şimdiden oluşturduğu fon ile piyasaya çıkıp, üretim kapasitesi olan şirketleri satın almaya hazırlanıyor. Petrol şirketleri yüzde 20-30 arasında değer kaybetti.
Alım için krizden iyi fırsat olur mu?
Enerji şirketleri tetikte.
Peki, petrolün yüzde 92'sini ithal eden Türkiye ne yapıyor? Günde 80-90 bin varil petrol çıkartan ve yeniden yapılanan TPAO stratejik bir plan hazırladı mı?
Umarız TPAO, Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin bize tahsis ettiği petrol sahaları için "Geçici Konsey" ile çoktan pazarlık yapmıştır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA