Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Dünya devi Parsons Türkiye'ye geliyor

Bugün öyküsünü yazacağımız Ayşegül Kamut Brown, yedi yıldır Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışıyor. Dünyanın en ünlü mimarlık, tasarım ve proje yönetim şirketi Parsons'ın Abu Dabi'deki ilk üst düzey kadın yönetici adayı. Bölgede yeni dengelerin kurulduğu bir dönemde, ABD'nin finansal açıdan en güçlü ilk beş şirketinden biri olan Parsons henüz Türkiye'ye uğramadı. Öğrendik ki, yakında Türkiye ofisi hizmete girecek. Başına da Parsons'un yolculuğuna şahitlik eden Türk kızı geçecek.
Parsons'ı Türkiye'ye çeken ne?
Bu soruya Brown, "Üçüncü köprü, havalimanı ve İzmit Körfez Geçişi projeleri" diye yanıt veriyor. Parsons'ın özelliği Körfez sermayesi ile proje bazlı iş yapması. Şu sıra Abu Dabi Hükümeti'nin yatırım ve finansman şirketi Mubadala ile pek çok projeye imza attı. Birlikte ülkeyi müzeler ve üniversiteler adasına dönüştürdüler.
Louvre Müzesi ve Sorbonne Üniversitesi açıldı. MIT, yatırım kararı aldı. Harvard Üniversitesi ile görüşmeler sürüyor.
Parsons kelimenin tam anlamıyla küresel bir şirket. Dünyada gitmek isteyip de gitmediği tek bir ülke yok! Bir aksilik olmazsa 2 Aralık'ta ABD Başkanı Obama, yeni biten Zaidi Üniversitesi'nin açılışını yapacak.

***

Parsons, Ortadoğu ile Sahraüstü Afrika'da, istisnasız her ülkede ofis açmış. Afganistan'da ABD ordusuyla birlikte çalışıyor. Irak'ta yıkılmış kentlerin altyapısını kuruyor. Libya'da havalimanı, Tunus'ta su arıtma tesisi, Mısır'da İskenderiye Limanı yaptığı işlerden birkaçı!
26 yıl önce ofis açtığı Suudi Arabistan'da 3 bin kişiyi istihdam ediyor.
Nedense bugüne kadar Suriye, Lübnan ve Ürdün'e uğramamış.
Körfez'de 10 milyar dolar yatırımı var.
Katar, Abu Dabi, Bahreyn, Umman, Dubai, Kuveyt, Cezayir ve diğer ülkeler, hepsi sepette.
Son yıllarda en fazla Mubadala ile çalışıyor.
Körfez'in en zengin ülkesi Abu Dabi, petrol rezervlerinin yüzde 11'ine sahip. Mubadala'nın porföyünde de yok, yok. Formula 1'de ortaklığı var, Chelsea takımında da. Şeyh El Maktum'un ortağı!
Halen yatırımlarının yüzde 60'ı Körfez'de, yüzde 40'ı global pazarlarda. İşte Parsons ile proje ortaklığı, farklı bir vizyon çizmesine yol açmış. 2015'te yatırım profilini tersine çevirecek. Porföyünde global pazarların ağırlığını yüzde 60'a çekecek.
Abu Dabi, Mubadala kanalıyla her yere "Arap Baharı" damgasını vuracak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA