Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bir gemim bile yok

Sahnede Güney Rum Kesimi, sahne gerisinde de İsrail var. İşe bakın ki, "Her an Güney Rum Kesimi Yönetimi'ni elimde tutmalıyım" diyen Yunanistan, sahneye çıkmak için kırk takla atıyor! Akdeniz'deki kıyıdaş devletler ise boş durmuyor, dersini çalışıyor. Çoğu, "Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması" yaptığını ilan etti.
Güney Rum Kesimi, 10 yıldır bu işe baş koydu, uğraşıyor. Parlamentosu henüz anlaşmayı onaylamadı ama Lübnan da İsrail'le birlikte yolculuğu sürdürüyor.
İşte bu kervana bir süre önce Suriye eklendi. Doğu Akdeniz sorununda iki boyut var. Biri denizlerle ilgili sınırlama, diğeri de İsrail'le ilişkiler...
Türkiye geçen hafta KKTC ile bir sınır çizdi. Fakat Güney Kıbrıs sondaja başladı. Falcı olmaya gerek yok. Sondaj işi Türkiye'den kesinlikle yanıt bulur. Çok değil, 25 yıl önce, Yunanistan, Ege'de petrol ve doğalgaz aramaya başlayınca Sismik 1 denize açılmış, Yunanistan hemen aramayı durdurmuştu. Bu kez öyle mi? Çok cephede çok kart açtık.
Akdeniz'de sular ısındı, karşımıza, "ABABD- İsrail" bloku yerleşti.

***
Peki, bu durumda Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması ilan edebilir miyiz?
Yanıtı, Ege'de "Egemenliği Tartışmalı Adalar" ve "Gri Bölgeler" kitabının yazarı, deniz hukukçusu Ali Kurumahmut verdi. "Yapılmaması gereken ne varsa yapıyoruz, Yapılması gerekenleri de yapmıyoruz!"
Ekledi: "Deniz havzamız büyük. Çözüm bekleyen sorunlarımız çeşitli. Ancak deniz hukukunu çok iyi bilen uzman sayımız bir elin parmaklarından az. Onca uyarıya rağmen kimse dersini çalışmadı. Doğu Akdeniz'de kıyısı olan iki büyük ülke var. Türkiye ve Mısır. Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge anlaşmalarını bu iki ülke yapmalıydı."
O halde ne yapmalıyız?
Bilimsel araştırma gemilerini acilen devreye sokmalıyız!
***
Sismik 1...
Bu gemiye hep, "Laf ola, beri gele!" gemisi dedik. Sismik1'i bir yana bırakırsak, bugüne kadar bir tane bile araştırma gemimiz olmadı! TPAO'nun kiraladığı tek gemiyle, üniversitelerin eğitim amaçlı tekneleri yeter mi? Koca ülkeye bilimsel araştırma yapacak gemi şart!
Ali Kurumahmut, "G. Kıbrıs en iyi gemileri kiraladı. Biz, gemi kiralamakta bile geç kaldık!" diyor. Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de günü kurtarmak yetmiyor!
Uzun vadeli politikalar içerecek eylem planı hazırlanmalı. Türkiye, Deniz Kuvvetleri'yle birlikte meşru haklarını savunmaya devam etmeli.
Tez elden kendi kıta sahanlığında bilimsel araştırmaları hızlandırmalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA